Mijn huis verkopen?

Uw huis verkopen, waar moet u aan denken?

Wie zijn huis te koop zet, moet eerst een aantal knopen doorhakken. Hieronder zetten we de belangrijkste keuzes voor u op een rij. Eerst verkopen of eerst kopen? Tijdens de crisis was het heel normaal om eerst te verkopen en dan pas te kopen. Daarmee voorkwam je het risico op dubbel woningbezit en dus dubbele lasten. Inmiddels is de huizenmarkt weer sterk opgebloeid. In sommige woongebieden is zelfs sprake van oververhitting. Wie wacht met kopen totdat de eigen woning is verkocht, loopt het risico achter het net te vissen.

Dus eerst kopen en dan pas verkopen? In plaatsen met een verhitte huizenmarkt is dat zeker een aantrekkelijke optie. Het huizenaanbod is krap en de verkooptijden zijn kort. De kans is dus relatief klein dat je met je oude huis blijft zitten. Bovendien loop je niet het risico tijdelijk te moeten huren, omdat het nieuwe droomhuis nog niet is gevonden. Want zeg nou zelf: twee keer verhuizen in korte tijd, dat is toch geen aanlokkelijk vooruitzicht?

Maar niet overal is de huizenmarkt even dynamisch. In een ruime markt met langere verkooptijden, blijft het zeker verstandig om eerst te verkopen. U kunt daarna met meer vertrouwen de volgende stap zetten. De opbrengst van uw woning, inclusief de overwaarde, is tenslotte al bekend. De kans is dan groot dat u de beste koper bent, zonder het hoogste bod te hoeven doen. Dat zit zo. Een verkoper zal zijn huis eerder ‘gunnen’ aan iemand die zijn eigen koopwoning al heeft verkocht. Hij loopt dan namelijk niet het risico met lege handen te blijven staan wanneer de koper na een tijdje een beroep moet doen op de ontbindende voorwaarde in het koopcontract. De huizenmarkt kent nog meer smaken dan alleen ‘krap’ of ‘ruim’. Bij twijfel is het daarom sowieso verstandig de juiste verkoop- en aankoopstrategie met uw ERA-makelaar te bespreken. Die kan u op basis van zijn diepgaande marktkennis adviseren over wat een goed moment is om te verkopen en te kopen. Hij weet hoe gewild uw woning is en waar buitenkansjes liggen voor een volgende stap: het huis dat het beste past bij uw woonwensen en budget.

Je huis eerst verkopen?

Welke makelaar kiest u?

Wilt u een makelaar die uw huis op funda zet en de bezichtigingen aan u overlaat? Of een makelaar die u volledig ontzorgt bij het goed verkopen van uw huis? Vanzelfsprekend hangt aan beide vormen van dienstverlening een verschillend prijskaartje. Let daarom op dat u geen appels en peren met elkaar vergelijkt. Zo zal bijvoorbeeld een internetmakelaar op afstand proberen de verkoop in goede banen te leiden. Een lokale ERA-makelaar daarentegen regelt persoonlijk en hands-on alles tot in de puntjes.  

In een drukke markt, waar de vraag het aanbod overtreft, zoekt u een makelaar die weet waar de kopers zitten. ERA-makelaars staan in nauw contact met huiseigenaren in hun marktgebied. Zo kan iedereen een gratis en vrijblijvende waardebepaling van zijn huis aanvragen. Op die manier weet de consument waar hij staat. De ERA-makelaar heeft bovendien een goede indruk van allerlei latente kopers en verkopers in de markt.

Zelfs in deze tijd is het verkopen van een huis niet altijd zo makkelijk als het lijkt. De ERA-verkoopmakelaar kan u helpen het gewenste resultaat te behalen binnen de gewenste termijn. Hij biedt u transparante en volledige dienstverlening op basis van de ERA Service Waarborg. In combinatie met het uitgebreide en heldere Verkoop Actieplan biedt dat u de beste garanties voor een succesvolle verkoop van uw huis.

Hoogste vraagprijs of beste koper?

De gegadigde die de hoogste prijs wil betalen voor uw huis is niet per se de beste koper. Een bod is namelijk meer dan alleen het bedrag dat iemand voor het huis wil betalen. Onderdeel van een bieding zijn ook allerlei voorwaarden. Denk daarbij aan ontbindende voorwaarden: financiering, verkoop eigen woning, bouwkundige keuring. Een koper kan bijvoorbeeld ook aangeven dat hij roerende zaken (inboedel) van u wil overnemen. Of dat hij bereid is de woning snel of juist op een later tijdstip te aanvaarden.

Bieden boven de vraagprijs komt steeds vaker voor. Daardoor kunnen de voorwaarden waartegen iemand bereid is uw huis te kopen de doorslag geven. Uw ERA-verkoopmakelaar kan u uitstekend adviseren over dit belangrijke onderdeel van de bieding. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van een koper die koopt zonder hypotheeklening of ontbindende voorwaarde voor de financiering?

Uw huis optimaal verkopen? Maak eens een afspraak met de ERA-makelaar bij u in de buurt. Hij of zij zal u graag verder helpen.

ERA's Open Huizen Route
Speeddaten met uw toekomstige huis
zaterdag 15 juni 2024

Eerst kopen of verkopen

Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies