De woningmarkt wordt krapper; wat betekent dit?

De woningmarkt wordt krapper; wat betekent dit?

De woningmarkt wordt krapper; wat betekent dit?  

De woningmarktcijfers over januari 2024 laten duidelijk zien dat de markt verder verkrapt. Het aantal transacties (verkochte woningen) over geheel 2023 ligt 0,5 % hoger dan het jaar ervoor, maar er komen veel minder nieuwe woningen bij. De krapte-indicator is gedaald van 3,2 over 2022 naar 1,7 over 2023. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. In een evenwichtige markt kan een koper uit minimaal 5 woningen kiezen (5-10). Nu zijn dat er dus nog geen 2.

Voor wie betekent dit nu precies wat?

Als je zoeker bent, betekent dit dat je waarschijnlijk langer op zoek bent voordat je iets kunt kopen. Je komt er moeilijker tussen, per woning zullen er meer gegadigden zijn. Omdat ook de betaalbaarheid is verbeterd (loonindexatie, lagere rente) zal het weer vaker voorkomen dat je ‘overboden’ wordt. Het meenemen van je eigen makelaar zorgt dat je snel kunt schakelen en geeft je een voorsprong als er gegund moet worden.

Als je verkoper bent, dan is de markt voor jou op dit moment gunstig. Het prijsniveau ligt nog maar een paar procent onder het hoogste niveau van 2022, het hoogste prijsniveau ooit. Kopers zullen weer in grotere getale komen kijken. Je verkoopt waarschijnlijk je huis zo als je alleen maar je telefoonnummer achter het raam hangt. Maar de beste prijs krijg je als je een professional inschakelt die precies weet wat jouw doelgroep zoekt en de verkoopstrategie daarop afstemt.

Heb je vragen over de markt in het algemeen of wil je meer weten over wat een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar in deze markt voor jou kan doen? Neem dan contact met ons op door HIER te klikken.

2024 Foto januari nieuwsitem