Geen leuke huizen meer?
Wel op de open huizen route

OPEN HUIZEN KIJKEN BLIJFT NUTTIG

Als we de kranten moeten geloven vliegen alle huizen de etalage uit, maar is dat ook echt zo? Waarom dan nog een Open Huizen Route?

“Het is echt niet zo dat alle huizen zo snel verkopen als die uitschieters waarover de krant steevast schrijft,” relativeert ERA-directeur Paul van den Putten. “Het is wel zo dat de vraag groter is dan tijdens de crisisjaren. Echter nog steeds weten veel mensen niet precies wat ze zoeken als ze op de markt komen. Niet alleen voor hen is een Open Huizen Route heel handig!” Op zaterdag 11 februari aanstaande kan het publiek weer huizen komen kijken tussen 11.00 en 15.00 uur in het hele land.

De Open Huizen Route wordt al sinds 2000 door ERA-makelaars in het hele land georganiseerd. Het doel is velerlei, vertelt Van den Putten. “Verkopers doen graag direct vanaf het begin van de verkoopperiode mee, omdat hun huis dan direct maximaal in de spotlights staat. Bovendien bespaart het verkopers tijd en biedt het hen gemak: liever alle kijkers op één dag dan telkens weer één voor wie het hele huis weer moet worden opgeruimd. Als er al belangstelling is, zien we regelmatig dat die aspirant-koper de koop rond wil hebben voordat er een eventuele kaper tijdens zo’n Open Huizen Route op de kust komt.”

“Huizenzoekers komen graag naar een Open Huizen Route, omdat het hen een goed beeld geeft van het prijsniveau per wijk. Zeker als men zich in een andere stad wil vestigen en bijvoorbeeld via internet een voorkeurswijk heeft uitgekozen, dan kan het bekijken van diverse huizen op één dag in die wijk het beeld completeren of bijstellen.”

“En voor makelaars is het ook gemakkelijker om een koper te helpen als hij weet wat hij zoekt. Een groot deel van de bezichtigingen eindigen niet in een verkoop omdat het huis toch niet is wat kopers zoeken. Makelaars merken dat veel mensen op basis van hun budget komen kijken en niet op basis van hun behoeften of woonwensen. Die mensen krijgen het advies om naar een Open Huizen Route te gaan, zodat ze zelf een beter beeld krijgen van die behoeften.”

Hoe kom ik erachter welke huizen meedoen?

“Op era.nl/openhuizenroute kun je huizen selecteren die meedoen.

Tips voor Open Huizen Route bezoekers en verkopers staan op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute.ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 35 landen.”

illustratie