Wat zegt de WOZ-waarde over de verkoopprijs?
Heb je de nieuwe WOZ-waarde van je woning al ontvangen? De kans is groot dat deze waarde opnieuw gestegen is dit jaar, maar wat zegt de WOZ-waarde eigenlijk over de verkoopwaarde van je woning? In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op deze relatie.
WOZ-waarde vs. verkoopwaarde: De verschillen uitgelegd
De WOZ-waarde is de afkorting van Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde die de gemeente toekent aan een woning, pand of stuk grond voor belastingdoeleinden. De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld en vormt de basis voor de berekening van verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), de inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting. Ook het huurwaardeforfait wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, dus een hoge waarde kan een nadelige invloed hebben op je te betalen inkomstenbelasting.
De verkoopwaarde van een woning is de prijs die een koper bereid is te betalen en een verkoper bereid is te accepteren voor een woning op de vrije markt. Deze is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de locatie, grootte, staat van onderhoud, voorzieningen en natuurlijk op de vraag en het aanbod in de markt op het moment van de verkoop.
Het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopwaarde van een woning is dat de WOZ-waarde een schatting is van de waarde van een woning door de gemeente, die wordt gebruikt voor belastingdoeleinden. Daarentegen is de verkoopwaarde de prijs waarvoor een woning daadwerkelijk wordt verkocht in de markt. De WOZ-waarde is vrijwel nooit gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. Bovendien heeft de WOZ-waarde een peildatum die meer dan een jaar terug ligt. De peildatum van de aanslag die je in februari 2023 ontvangt, is op 1 januari 2022. Om die reden zijn de WOZ-waardes dit jaar zo hoog; de markt was in januari 2022 nog een heel stuk meer overspannen. Daarnaast is de WOZ-waarde een waarde die wordt vastgesteld achter een bureau. De taxateur van de gemeente neemt de woningen niet fysiek op. Als niet bekend is dat een woning in oude staat is, dan kan de WOZ-waarde bijvoorbeeld zijn vastgesteld op basis van een gemiddelde prijs in een rij waarin de woning ligt, waarvan meerdere woningen zijn verbouwd en daardoor te hoog zijn.
Wat zegt de WOZ-waarde over de verkoopwaarde
Hoewel de WOZ-waarde een grove indicatie kan geven van de waarde van een woning, is het niet per se een nauwkeurige weergave van de werkelijke verkoopwaarde. De verkoopwaarde van een woning wordt, zoals eerder genoemd, bepaald door marktwerking. In de huidige markt zou het onverstandig zijn om de WOZ-waarde als uitgangspunt te nemen voor de vraagprijs, want je prijst je huis waarschijnlijk behoorlijk uit de markt. In het afgelopen jaar zijn in sommige regio’s de prijzen ongeveer 10 procent gedaald en dat zie je in de WOZ-waarde niet terug.
Kan de WOZ-waarde toch invloed hebben op de verkoopprijs?
Iedere koper kan de WOZ-waarde van woningen zelf opzoeken op de website van WOZ-waardeloket. (link toevoegen aan het woord ‘WOZ-waardeloket’). In een gunstig geval is de koper bereid wat meer te bieden op een woning als hij ziet dat de WOZ-waarde hoog is. Het is in ieder geval niet verstandig om bij een aankoop de WOZ-waarde als ijkpunt te nemen. Een koper kan dan beter een ERA-aankoopmakelaar inschakelen. Een ERA-aankoopmakelaar kent de actuele markt en de recente transacties. Hierdoor kan een ERA-aankoopmakelaar een koper veel beter adviseren over wat hij of zij voor een huis zou mogen betalen en wat hij of zij zou moeten bieden om het te kunnen kopen. De WOZ-waarde is daarbij geen bruikbare tool.
Twijfel jij of de WOZ-waarde van je woning correct is?
Je kunt dan bezwaar maken tegen deze waarde. Onze ERA-makelaars helpen je graag bij het volgen van de juiste bezwaarprocedure om daarmee je WOZ-waarde te verlagen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.