Wat is er zo leuk aan....

...wonen in Leerdam?

Waarom zou je eigenlijk niet in Leerdam gaan wonen?

Steeds meer mensen "van boven de Lek" zoeken Leerdam op. Waarom is dat toch? 
In Utrecht en de steden daar om heen is wonen een dure hobby geworden. Leerdam is een goed alternatief voor ieder die betaalbaar wilt wonen én toch alle voorzieningen graag bij de hand heeft.

Wat heeft Leerdam dan te bieden?

Een gezellig stadscentrum

Gezelligheid, dat is heel belangrijk. Leerdam heeft een historisch centrum dat pal aan rivier de Linge ligt en ook beschikt over een jachthaven. Bij de jachthaven is het fijn vertoeven. Meerdere restaurants zijn hier gevestigd. Aan horecagelegenheden ontbreekt het sowieso niet in het centrum. Bijna iedere internationale keuken is hier vertegenwoordigd.

Ook voor mooie winkels kunt u in Leerdam terecht. U vindt er naast de ketens als Hema, Blokker, Kruidvat, Etos, Shoeby ook exclusievere winkels zoals Stijl, De Vier Heerlijkheden, Bronkhorst schoenen, Effe Anders en nog meer. Ook voor actuele mode hoeft u Leerdam niet uit. Voor iedere leeftijdsgroep vindt u trendy modezaken.

Lees meer over alle winkels en horeca op http://www.stadshartleerdam.nl/shoppen

Glasstad

Wie Leerdam zegt, zegt eigenlijk glasstad! Wel even goed om hier bij stil te staan. Leerdam is niet alleen voor inwoners maar zeker ook voor toeristen een interessante gemeente om te verblijven. 

Vanaf 1765 legden glasblazers de basis voor de glasindustrie van Leerdam. Het glas maakt de stad Leerdam, maar de stad Leerdam maakt ook het glas. In de glasblazerij aan de Zuidwal in de binnenstad worden handmatig prachtige objecten gemaakt. Als u meer wilt zien over de productie van glas, glasobjecten of de historie van glas dan zijn de glasblazerij, het Nationaal Glasmuseum en de kristalfabriek zeker aanraders.

Glas in de binnenstad
Het glas loopt ook als een rode draad door de  binnenstad van Leerdam. Op verschillende punten in de binnenstad staan en hangen glasobjecten. In de galeries worden (handgemaakte) glazen objecten verkocht. 

Kunst en cultuur

Jazeker, naast al dat glas is er nog meer cultuur te vinden. Zo heeft Leerdam sinds 2012 een uniek Bridgemuseum. Daar vindt u van alles omtrent bridge. Van bridgecomputers en kaartspellen tot tijdschriften en zelfs servies.

Een van de gezichtsbepalende gebouwen in Leerdam is het Hofje van Mevrouw Van Aerden. Het Hofje heeft een unieke uitstraling. Naast een prachtige binnen- en buitentuin beschikt het ook over een unieke collectie schilderijen van 17e-eeuwse Hollandse meesters.

Via een rondleiding kunt u inzicht krijgen in de geschiedenis van en het leven in het Hofje. Ook wordt het Hofje gebruikt voor vergaderingen van de gemeenteraad en trouwerijen.

Te voet of op de fiets komt u in Leerdam talloze historische bouwwerken tegen. Naast het Hofje van Mevrouw van Aerden staat in het centrum de Grote kerk. De stadsmuur aan de Zuidwal vertelt veel over het verleden van de stad.

Jeugd en sport

Heel belangrijk voor de gezinnen met kinderen. Voor jonge kinderen biedt Leerdam alles wat nodig is. Te beginnen bij de basisscholen. Naast de openbare scholen is er divers onderwijsaanbod op basis van een religieuze achtergrond. Zwemles wordt gegeven in Laco Sportcentrum Leerdam. In veel wijken is volop speelgelegenheid te vinden. De SKCN biedt kinderopvang aan, zowel dagopvang als voor- en naschoolse opvang.

Voor het voortgezet onderwijs hoeft Leerdam niet te worden verlaten. Het Heerenlanden College biedt onderwijs van MAVO, HAVO en VWO (laatste twee niveau's ook tweetalig als dat is gewenst). Het gebouw is te vinden in Leerdam-Noord.  De Joost biedt VMBO onderwijs en is gevestigd in een jong gebouw in de wijk Leerdam-West. 

In Leerdam is een groot aanbod van verenigingen zoals twee voetbalverenigingen en een vereniging voor korfbal, hockey en gym. Ook zijn er diverse dansscholen en fitnesscentra te vinden. 

Recreatie

U zult verstelt staan van de mooie natuur wanneer u besluit om vanuit Leerdam te gaan fietsen, hardlopen of te wandelen. De omgeving is ronduit ydillisch. Prachtige polders afgewisseld met authentieke bebouwing. Het is gewoon genieten. De Linge biedt mogelijkheden om te varen of te zwemmen. Het vakantiegevoel blijft dus dicht bij huis.

Zorg

Voor de ouderen is het in Leerdam goed geregeld. Er zijn meerdere voorzieningen zoals Huis Ter Leede met daarbij aanleunappartementen en het Emmahuis. Bij verpleeghuis Lingestein is de Lingepoli gevestigd. Een polikliniek van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem waar u voor veel zaken gewoon terecht kunt. 

Bereikbaarheid

Wilt u wonen in een rustige omgeving die toch veel te bieden heeft dan zit u in Leerdam (of de dorpen rondom) dus goed. Heel gunstig is de centrale ligging. De snelwegen A2 en A15 zijn binnen tien minuten te bereiken. Dus grote steden als Utrecht/Amsterdam, 's-Hertogenbosch, Rotterdam/Dordrecht en Nijmegen gemakkelijk te bereiken.

Reist u via openbaar vervoer? Er is een goede busverbinding naar Utrecht CS maar er ligt ook een treinverbinding tussen Geldermalsen en Dordrecht. 

Kortom; Leerdam is goed te bereiken voor iedereen!

linge

Op zoek naar een woning in regio Leerdam?

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.