ERA’s Woningmarkt Update NL

ERA’s Woningmarkt Update NL

ERA’s Woningmarkt Update NL

De markt wordt krapper en krapper. Kort gezegd: iemand die een huis wil kopen heeft steeds minder keuze. Begin 2023 kon een koper gemiddeld nog kiezen uit 3,2 woningen, inmiddels is dit teruggelopen naar 1,7. Er worden op dit moment maar liefst 42% minder woningen aangeboden dan een jaar geleden. Wil je als koper toch slagen, dan is het verstandig om de hulp van een aankoopmakelaar in te roepen. Ten eerste ben je dan eerder op de hoogte van nieuw aanbod, maar belangrijker: je hebt een professional bij je die al tijdens de bezichtiging alle informatie op een rij zet die nodig is om een bod te kunnen uitbrengen.

Nog wat andere cijfers: hoewel de gemiddelde prijs van een woning is gestegen van € 385.000 naar € 421.000 (een stijging van 9,4%) zijn er tóch meer huizen verkocht. Hoe kan dat?

De betaalbaarheid is de belangrijkste prijsbepalende factor. Een koper kijkt eerder naar zijn/haar maandlasten, dan naar de prijs van de woning zelf. Als bijvoorbeeld de rente daalt, of je wordt gecompenseerd voor inflatie met een looncorrectie, dan vergroot daarmee je leencapaciteit. Die zorgt ervoor dat je meer kunt betalen voor een nieuw huis.

Heb je vragen over de markt in het algemeen of wil je meer weten over wat een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar in deze markt voor jou kan doen? Neem dan contact met ons op door HIER te klikken.

2014 Nieuwsitem