Energielabel

Energielabel

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de muren, ramen en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning.

Want hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energierekening kan uitvallen. Bovendien hebben sommige huizenkopers meer geld over voor een energiezuinige woning. Daarnaast is het comfortabeler en gezonder wonen in een energiezuinige woning. Uiteraard mits u daarbij een goede ventilatie niet uit het oog verliest. Ook levert een energiezuinige woning een positieve bijdrage aan het milieu.

Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto's en wit goed en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Het aantal klasses loopt van A t/m G, A staat voor zeer energiezuinig (groen) en G staat voor zeer energieonzuinig (rood). Energielabels worden afgegeven door gecertificeerde adviseurs, een overzicht hiervan vindt u op de rijksoverheid-site. Op www.rijksoverheid.nl staat alle relevante informatie over het energielabel.

Era Duurzaam