Open Huizen Route
30 september 2017

Open Huizen Route goed voor huizenmarkt

Allemaal op zoek naar de klik met dat ene huis. Wie herkent het niet? Afgelopen zaterdag werd er in het hele land weer een Open Huizen Route gehouden. Duizenden mensen gingen op bezoek bij een aantal huizen, waaronder mogelijk hun nieuwe huis. Waarom doen ze dat via een Open Huizen Route? Alle huizen staan toch al op internet? We vroegen het aan ERA-directeur Paul van den Putten.

“De laatste jaren zijn er steeds meer middelen gekomen om een huis goed te presenteren op internet’” vertelt Van den Putten. Het begon met foto’s, toen kwamen er video’s, nu zijn er tools om een huis virtueel te bezichtigen, 360 graden foto’s en drone opnamen mogelijk. Maar hoe mooi het er allemaal ook uit ziet, er gaat niets boven het persoonlijk bezichtigen van een huis. Een huis op een plaatje zien is één ding, je moet een huis ervaren om te kunnen beoordelen of je je er thuis gaat voelen. Van de omgeving tot het uitzicht, van de buren tot de buurt, van hoe het ruikt en hoe het voelt. Al die zaken beleef je pas echt als je er staat.”

Er doen minder mensen mee aan een Open Huizen Route dan voorheen. Ze menen dat hun huis toch wel snel verkoopt en dat ze het niet nodig hebben.

“Onze ERA-makelaars adviseren de verkopers steevast om toch wel mee te doen,” meent Van den Putten. “Veel mensen hebben wel degelijk verkoopplannen, maar willen eerst een ander huis hebben gekocht. Voor hen is de Open Huizen Route een manier om zich te oriënteren op de buurt waarin ze willen gaan wonen. Bij een huis binnen kijken zegt veel meer over het wonen in die buurt dan alleen maar door zo’n buurt heen rijden. Hoe meer mensen er meedoen, des te makkelijker die mensen kunnen beslissen of ze in die buurt willen wonen. Zien andere bewoners van die buurt hoeveel belangstelling er voor een huis is, dan zullen ze sneller beslissen de verkoop van hun huis ook in gang te zetten. Voor de doorstroming en voor het op peil houden van het aanbod is het dus van belang dat al die kijkers hun huis toch wel eerst te koop aanbieden. Zoniet, dan is er onvoldoende keus en blijft iedereen zitten waar hij zit, terwijl men juist wel wil verhuizen!”

Is er dit jaar nog een Open Huizen Route? “Ja, op 9 december is de laatste Open Huizen Route van dit jaar. Wie meer wil weten, kan altijd even binnen lopen bij het dichtstbijzijnde ERA-makelaarskantoor of hem uitnodigen voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling van zijn huis.”

illustratie

Ook meedoen?

Meld u nu aan voor de volgende ERA Open Huizen Route

Privacyverklaring