Lekker makkelijk
huizen kijken

Lekker makkelijk huizen kijken

Open Huizen Routes zijn ontzettend populair, zowel voor huizenzoekers als voor aanstaande verkopers. Dat bleek tijdens de Open Huizen Route, die door duizenden mensen in het hele land druk werd bezocht. Het was mooi weer en het voorjaar is traditiegetrouw een periode waarin veel mensen verandering willen. Vooralsnog wint het kopen van een huis het veruit van het huren van een huis. Echter het aanbod lijkt iets terug te lopen. Hoe ziet ERA-directeur Paul van den Putten dat?

“Om bij het begin te beginnen, de Open Huizen Route is inderdaad heel populair. Daar waar je zou vermoeden dat een huizenzoeker op internet toch alle moderne media tot zijn beschikking heeft om huizen te bekijken, blijkt dat in de praktijk niet sluitend. We horen keer op keer bij de reacties van mensen dat een huis er “in het echt” toch heel anders uitziet dan ze verwacht hadden. En, niet belangrijk, voor de meeste mensen is het belangrijk hoe een huis “voelt”. De meest gehoorde reactie is “het voelde wel of niet goed”. Dat is vanzelfsprekend voor iedereen persoonlijk en daarom ook met geen enkele camera of tool vast te leggen. Alleen al om die reden zullen mensen altijd naar Open Huizen Routes gaan. Om die reden zou je er als verkoper zeker aan mee moeten willen doen.”

“Verder zien we dat veel eigenaren in onze markt wel overwegen hun huis te verkopen, maar ze willen dat pas doen nadat ze iets anders hebben gekocht. Ze zijn dus zelf naarstig op zoek en laten een huis achter zodra ze dat gevonden hebben. Ook daarvoor wordt de Open Huizen Route veel gebruikt. Het is snel en makkelijk: je loopt een huis binnen, maakt binnen 5 tot 10 minuten een rondje met of zonder de verkoper en je gaat weer weg naar het volgende huis. Heb je meer interesse, dan kom je later terug met de makelaar voor een bezichtiging. Met een professionele bezichtiging heeft een Open Huizen Route natuurlijk niets te maken. Je krijgt geen uitgebreide informatie over historie, staat van onderhoud, bestemmingsplannen van de omgeving enzovoorts en je kunt met de verkoper ook niet onderhandelen. Dat is ook niet zijn rol, maar onze rol.”

“Bij een Open Huizen Route kunnen consumenten tussen 11 en 15 uur zonder afspraak vooraf binnen lopen bij huizen die aan deze actie meedoen. Het blijkt overigens dat een toenemend aantal van deze huizen vooraf worden verkocht aan kopers die al aan het onderhandelen zijn. Zij willen het rond hebben voordat er tijdens een Open Huizen Route wellicht een nieuwe kandidaat opduikt. Dat is dus alweer een goede reden om mee te doen voor verkopers. De volgende Open Huizen Route vindt plaats op zaterdag 10 juni.”

illustratie

Ook meedoen?

De volgende ERA Open Huizen Route is op 10 april. Ook meedoen? Neem dan contact met ons op voor de dichtstbijzijnde ERA-makelaar.