Open huizen kijken
Leerzaam en leuk

Leerzaam en leuk: Open huizen kijken

“Het was erg leuk om mensen te ontvangen, die op zoek zijn naar een huis zoals het mijne. Afgelopen zaterdag ontvingen we een paar gezinnen tijdens de Open Huizen Route. Wij vonden het heel leerzaam om te vernemen hoe een kijker ons huis ervaart.” Aan het woord is een deelnemer aan de Open Huizen Route, die op 8 december jongstleden plaatsvond.

“Helaas deden er in het hele land niet zoveel woningen mee. Dat was des te gunstiger voor alle mensen die wel mee deden, want die hadden daardoor meer belangstelling,” vertelt ERA-directeur Paul van den Putten. “We merken dat steeds meer mensen van buiten de plaats komen om zich te oriënteren. Voor die mensen is een Open Huizen Route natuurlijk heel handig. Zij kunnen zonder afspraak terecht bij de huizen die mee doen. Op deze manier krijgen ze een goed beeld van de woningen, maar ook van de woonomgeving. Zaken als parkeergelegenheid, nabijheid van voorzieningen en de sfeer in de buurt willen veel mensen toch zelf ervaren.”

Die middag werd er op diverse ERA-kantoren een informatiesessie over duurzaam wonen georganiseerd. “We merken dat het verduurzamen van woningen een hot item is. Een aantal mensen kiest bewust voor nieuwbouw vanwege het betere energielabel en het gebruik van duurzame bouwmiddelen. Anderen zijn just bewust bezig met het besparen van energie in hun huidige woning. Voor sommige maatregelen wordt ook subsidie verstrekt. Veel ERA-makelaars hadden een specialist op kantoor uitgenodigd die hierover meer informatie kon verstrekken. Deze heeft ‘s middags uitgebreid informatie kunnen geven over de mogelijkheden hiervoor.”

Sommige verkopers willen niet meedoen aan de Open Huizen Route, omdat ze er van uitgaan dat hun huis toch wel snel verkocht raakt. Wat vindt Van den Putten daarvan?

“Ze doen zichzelf tekort door niet mee te doen. Enerzijds krijg je nuttige, soms hele directe feedback van kijkers over je huis. Anderzijds mis je de kijkers van buiten, die niet bekend zijn in deze markt. Ik zou dus altijd wel adviseren om mee te doen. Het kost veel minder tijd dan alle losse bezichtigingen. Als een kijker naar aanleiding van de Open Huizen Route nog een keer terug komt, weet je in ieder geval dat hij serieuze interesse heeft.”

ERA organiseert al landelijke Open Huizen Routes sinds 2000. ERA-makelaars zijn sinds 1994 in Nederland actief, maar wereldwijd sinds 1972 in meer dan 30 landen. U vindt woonnieuws en woonweetjes op de Open Huizen Route pagina van ERAop Facebook. 

illustratie