Jouw persoonsgegevens
veilig bij ERA

Jouw persoonsgegevens veilig bij de ERA-makelaar

Jouw gegevens bij ERA 

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je meldt je aan voor een leuke actie of een nieuwsbrief. Je bent verplicht om je telefoonnummer achter te laten. Een week later hangt er een callcenter aan de lijn met een aanbieding waarop je helemaal niet zit te wachten. Je persoonsgegevens zijn met derden gedeeld. Hoogst irritant.

Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe privacywet in werking

Jouw privacy is een groot goed, vindt ERA. Al sinds de oprichting werken de makelaars daarom actief aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Dat is belangrijk, want je vertrouwt je makelaar privacygevoelige informatie toe. Denk bijvoorbeeld aan financiële gegevens. Je moet er niet aan denken dat je ongevraagd een telefoontje krijgt van een hypotheekadviseur nadat je een huis hebt bezichtigd. Wie werkt met een ERA-makelaar, kan ervan op aan dat zijn persoonsgegevens veilig zijn.

Europese privacywetgeving AVG
De regels over het verzamelen en bewaren van persoonsgegevens gaan per 25 mei 2018 ingrijpend veranderen. Dan wordt namelijk in de hele Europese Unie een nieuwe privacywetgeving van kracht: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een mooie aanleiding voor ERA om haar eigen privacybescherming nog eens onder de loep te nemen, en die daar waar nodig verder aan te scherpen.

Rechten voor de consument
De Europese AVG vervangt de nationale Wet Bescherming Persoonsgegevens. De AVG versterkt de privacyrechten van personen en breidt deze verder uit. Consumenten houden bijvoorbeeld compleet eigenaarschap over hun gegevens. Wil een bedrijf privacygevoelige gegevens van jou verzamelen, opslaan en gebruiken? Dan moet het daarvoor expliciet toestemming van jou hebben.

De AVG regelt ook dat je het recht hebt om je eigen gegevens op te vragen bij een bedrijf. Die mag je dan meenemen en overdragen aan een andere aanbieder. Verder kun je op verzoek ‘vergeten’ worden. Dat wil zeggen dat een bedrijf al jouw gegevens uit zijn database moet halen. Wordt er niet aan jouw verzoek voldaan of wordt er toch onzorgvuldig omgesprongen met jouw persoonsgegevens? Dan kun je terecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die de plicht heeft om jouw klacht in behandeling te nemen.

Plichten voor de makelaardij
Een makelaar werkt per definitie met gevoelige persoonsgegevens. Daarom is het zo belangrijk dat daar zorgvuldig mee omgesprongen wordt. Wanneer een makelaar erom gevraagd wordt, moet hij inzichtelijk kunnen maken welke gegevens hij verzamelt, hoe hij deze verwerkt en met welk doel. Hij mag alleen informatie verzamelen die strikt noodzakelijk is. Dus wanneer je je aanmeldt voor een nieuwsbrief, mag de makelaar je alleen vragen om jouw emailadres en naam. Meer niet. Andere gegevens, zoals je geboortedatum, heeft hij voor het versturen van de nieuwsbrief niet nodig.
De makelaardij moet ook zorgdragen voor de bescherming van deze gegevens. Die moeten bovendien voldoende beveiligd zijn, versleuteld verstuurd worden en na het verstrijken van de bewaartermijn uit alle databases verwijderd worden. Bij een eventueel datalek, is de makelaardij verplicht dat te melden. Om toe te zien op naleving van de privacywet, stelt elke makelaardij een functionaris gegevensbescherming in.

Samengevat: De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt op 25 mei 2018 van kracht voor alle landen binnen de Europese Unie. In deze wet is het volgende geregeld:

  • Consumenten behouden compleet eigenaarschap over hun eigen gegevens
  • Een bedrijf moet expliciet toestemming krijgen van een consument voordat het privacygevoelige informatie mag verzamelen, opslaan en gebruiken
  • Een consument mag zijn gegevens opvragen en overdragen aan een andere aanbieder
  • De consument heeft het recht ‘vergeten’ te worden
  • Klachten van consumenten worden in behandeling genomen door de Autoriteit Persoonsgegevens

Bij de ERA-makelaar zijn al jouw persoonsgegevens in goede handen. Nu en in de toekomst.

illustratie

Meer weten over de kwaliteit van van een ERA makelaar?

Vul dan hier (veilig) je contactgegevens in. Er is altijd wel een ERA-makelaar dicht bij je in de buurt. Je hoort snel van ons.

Privacyverklaring