Een internet makelaar
of een echte makelaar?

EEN INTERNET MAKELAAR OF EEN ECHTE MAKELAAR?

Uw huis verkopen is meestal een symptoom van een andere verandering in uw leven. U heeft dus doorgaans meer aan uw hoofd dan alleen die verkoop.U kunt kiezen uit een spectrum van aanbieders die dit al dan niet deels voor u regelen. Waarom kiezen de meeste mensen uiteindelijk voor een full service makelaar in vergelijking tot een internetmakelaar, waar ze nog veel zelf moeten doen? Vijf redenenen om voor een wel echte makelaar te kiezen

1: Kwaliteit

Een goede makelaar regelt niet alleen het bord in de tuin en de plaatsing op internet, maar nog veel en veel meer. Het bepalen van de beste verkoopprijs is ontzettend belangrijk. Daarbij moet onder andere rekening gehouden worden met vergelijkbare huizen die nu te koop staan of zelf huizen binnenkort te koop komen. Die informatie heb je als verkoper zelf nooit beschikbaar. Vraagprijzen zijn gene verkoopprijzen. De makelaar precies wat voor jouw huis de slimste verkoopstrategie is. Hij zorgt er ook voor dat de informatievoorziening ten aanzien van alle details rond je huis correct en volledig is. Ook kent hij de allernieuwste presentatiemiddelen zoals 360 graden video’s of Virtual Reality als zijn binnenzak. Adverteren via sociale media kan hij ook. Je huis wordt door een echte professional in de markt gezet. Hij controleert alle juridische zaken die betrekking hebben op het wonen in je huis, zodat de koper hiervan volledig van tevoren op de hoogte is. Denk aan eventuele certificaten, bijzondere bepalingen zoals erfdienstbaarheden, of de eventuele stand van zaken van de Vereniging van Eigenaren.

2: Rust en gemak

Bij het verkopen van een huis komt veel kijken. Uiteraard ken jij je eigen huis als geen ander, maar wil je er ook voor elke bezichtiging vrij nemen? Wat als de kopers alleen maar kunnen als de kinderen van school gehaald moeten worden, of als je die belangrijke presentatie op je werk moet geven. Sommige kopers willen wel drie keer bezichtigen. Een makelaar vangt dat allemaal voor je op. Hij informeert je na afloop niet alleen over de bezichtiging zelf, maar ook over de kijkers. Jij wil graag weten hoe veel haast ze hebben, waar ze vandaan komen, of ze zelf nog huis te verkopen hebben etc. etc. Kijkers begeleiden en zo veel mogelijk waardevolle informatie over ze verzamelen is echt een vak. Het is meer dan even de kamers laten zien, een brochure overhandigen en vertellen over de leuke buurt. Je hebt ook nog eens de wettelijke plicht om echt alle relevante informatie te vertellen over je huis. Dus ook de gebreken en onvolkomenheden die je misschien zelf niet eens kent of vergeten bent. Je mag echt niets over het hoofd zien. Anders zal dat leiden tot schadeclaims of ontbinding van de koop. De koper heeft zelf ook de plicht zich zo goed mogelijk te informeren. Je begrijpt dat hier nogal eens een spanningsveld kan ontstaan.

3: Objectiviteit

Een huis is de spiegel van de ziel. Iedere vreemde die in je huis komt, krijgt een kijkje in je persoonlijke domein. Kritische opmerkingen over je huis hebben vaak een grotere emotionele impact op u dan je denkt. Kritiek op de tegels van je badkamer of keuze aan meubels kan zo maar leiden tot een persoonlijk discussie. Dat zal de verkoop niet bevorderen. Beter om een makelaar de bezichtigingen te laten doen. Hij is niet emotioneel betrokken bij het huis en zal zich die opmerkingen nooit persoonlijk aantrekken. Daardoor houdt hij zijn hoofd koel en focust zich op de verkoopkansen.

4: Goede communicatie

Vooral in een aantrekkende huizenmarkt is communicatie cruciaal. Hij en zijn collega’s kunnen moeiteloos bezichtigingen meerdere belangstellenden organiseren. Alle telefoontjes, e-mails en bezichtigingen worden in je dossier opgeslagen volgens de wettelijk normen. Onderhandelen met drie mogelijke kopers gelijktijdig, juridische vragen van kopers, vragen over de bouwkundige staat van je huis, de makelaar van dit voor je op. Een makelaar krijgt het daarom vaak voor elkaar dat een, schijnbaar onmogelijke, verkoop toch lukt. Zijn ervaring, zijn netwerk en zijn deskundigheid zijn hierbij voor jou enorm waardevol.

5: Resultaat

Als zich dan die serieuze kopers aandienen, onderhandelt de makelaar namens jou. Hij weet als professional hoe hij de beste verkoopprijs en verkoopvoorwaarden voor jou kan realiseren. Hij spreekt onder andere met de kopers af hoe veel weken het financieringsvoorbehoud mag zijn of wel er wel en niet bij de koop in zit. Ook andere mogelijke koop ontbindende voorwaarden worden zo gunstig mogelijk voor je uit onderhandeld. Dat onderhandelen is een delicaat spel. Het gaat om veel meer dan alleen handjeklap over de koopsom. De voorwaarden waaronder wat wanneer wordt geleverd moeten, correct en volledig worden verwoord in een koopakte. Eerst is er dan nog een voorlopige koopovereenkomst met drie dagen wettelijke bedenktijd voor de koper. Veel wettelijke zaken waar je mee moet houden. Die zijn voor iedereen weer anders, omdat ook ieder huis uniek is.

Kennismaken

Het is waar dat u de dienstverlening van een echte makelaar moet betalen. Maar waarom, als je naar de vijf voordelen kijkt, zou je met een online dienstverlener of een zogenaamde internet ‘makelaar’ genoegen nemen. Niets is zo effectief als een echte makelaar eerst zelf aan het werk te zien. Nodig hem of haar daarom eens uit voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling via onze website. Daarna bent u vast overtuigd.

illustratie

Kennismaken

Niets is zo verhelderend als je makelaar eerst zelf aan het werk te zien. Nodig hem of haar uit voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling