Goed geslaagd
dankzij de Open Huizen Route

Een huis verkopen gaat een stuk sneller

Een huis verkopen gaat een stuk sneller dan een paar jaar geleden, ook buiten de Randstad. Dat bleek opnieuw tijdens de Open Huizen Route, die zaterdag jongstleden door de ERA-makelaars was georganiseerd.

Zelfs al deden er niet zoveel huizen mee als in andere jaren, meedoen was toch meer dan de moeite waard. Kijkers blijken zeer gericht en concreet op zoek.

ERA-directeur Paul van den Putten vertelt. “ERA-makelaars verkopen net zoveel huizen als in voorgaande jaren, alleen worden ze een stuk sneller verkocht dan voorheen. Daardoor lijkt het misschien alsof er minder aanbod is. De Open Huizen Route is voor veel verkopers een ideale start van de verkoop. Overigens gaat een koop in deze drukke markt ook wel eens niet door. Veel verkopers kiezen er dan voor om toch mee te doen met de Open Huizen Route, zelfs als ze in onderhandeling zijn met een kandidaat. Stel dat de koop toch op het laatste moment afketst, dan weten huizenzoekers dat het huis toch nog op de markt is. Het komt daarnaast regelmatig voor dat kopers op meerdere huizen aan het bieden zijn.”

Hoe werkt zo’n Open Huizen Route eigenlijk? “Heel simpel”, legt Van den Putten uit. “Hoe goed de presentatiemiddelen ook zijn, je krijgt pas echt een goede indruk van een huis als je er daadwerkelijk in staat.
Een reguliere bezichtiging regelen vergt veel regelwerk. Een kijker neemt vrij, komt vaak met een aankoopmakelaar, de verkoper is niet thuis tijdens de bezichtiging (dus ook de kleintjes zijn er niet en de hond is ook niet thuis) en de verkopende makelaar is er ook bij. Dat zijn heel wat partijen die allemaal op hetzelfde tijdstip beschikbaar moeten zijn. Als de kijker dan na 10 minuten concludeert dat het huis toch niet is wat hij zoekt, dan is dat jammer. De verkoper is dan nog het meest teleurgesteld. Hij heeft zijn huis helemaal op zijn kop gezet om het in topconditie te tonen.
Tijdens een Open Huizen Route kan iedereen zonder afspraak komen kijken bij de huizen die meedoen. Het is de bedoeling dat je kort rondkijkt voor die belangrijke eerste indruk. Vind je het wat? Dan pas maak je die vervolgafspraak voor een reguliere bezichtiging. Makkelijker voor iedereen en het bespaart iedereen tijd.”

Wat heeft deze Open Huizen Route opgeleverd?? Van den Putten: “Dat is nog te vroeg om te zeggen, maar in ieder geval hebben we aantal zeer gerichte bezoekers gehad die concreet een huis op het oog hadden. Verder zijn er altijd uitschieters: huizen die enorm veel kijkers hebben getrokken. Verder heeft het de ERA-makelaars afspraken voor waardebepalingen en aankoopopdrachten opgeleverd. De komende week worden alle bezoekers nagebeld. We gaan daarna weer druk aan de gang voor de volgende Open Huizen Route op 1 april aanstaande.”

Volg ons op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute voor tips!

illustratie