Nieuwsberichten op ERA.nl


15 december 2014

OPEN HUIZEN OP DE VALREEP

“Dit jaar willen we nog een huis kopen. Volgend jaar kunnen we minder lenen en kunnen onze ouders ook geen gebruik meer maken van de fiscaal vriendelijke vrijstellingsregeling. Bovendien dalen de prijzen nog maar nauwelijks en is de rente nu erg laag!” Aan het woord is een jong stel dat een huis wil kopen. Ze hebben dankbaar gebruikt gemaakt van de Open Huizen Route. Tijdens die Open Huizen Route konden ze zonder afspraak vooraf binnen kijken bij te koop staande huizen in het hele land.

ERA directeur Paul van den Putten hoort dit de laatste tijd wel vaker. “Deze mensen hebben al behoorlijk wat huizen bekeken in de afgelopen tijd. Zij hebben zich goed voor laten lichten over de veranderende regels voor huizenkopers in 2015. En terecht. Als je toch een huis wilt kopen, doe het dan dit jaar nog. De Open Huizen Route helpt je om laagdrempelig, makkelijk en snel bij een aantal huizen binnen te kijken. Dat helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze. Je koopt geen huis voor een korte tijd. De tijd dat je kon speculeren dat de waarde van een huis snel zou stijgen en dat je je er dus niet te lang aan hoefde te binden, is voorbij.”

Afgelopen zaterdag was er weer een landelijke Open Huizen Route. Tijdens een Open Huizen Route kan iedereen binnen komen kijken bij huizen die te koop staan en die meedoen aan de actie. Waarom is het belangrijk voor verkopers om mee te doen aan een Open Huizen Route? Er zijn immers ook huizen die geen bezoek krijgen.

Van den Putten: “Meedoen is een goede manier om meer aandacht te krijgen voor je huis. Voorwaarde is wel dat het enerzijds goed geprijsd is en anderzijds goed gepresenteerd wordt. Een huis dat meedoet wordt altijd gezien in vergelijking tot andere huizen in dezelfde prijsklasse in dezelfde buurt. Daarmee concurreer je. Niet meedoen is eigenlijk geen optie. Dan word je gewoonweg helemaal niet opgemerkt. Wees reëel in je verwachtingen. De koper komt maar zelden ineens binnen gewandeld, hoewel het wel degelijk voorkomt. Het gaat om de verhoogde aandacht. Mensen praten in hun omgeving over de huizen waar ze geweest zijn. Soms leidt het een tot het ander.”

ERA’s Open Huizen Route is een evenement dat vier keer per jaar wordt georganiseerd.
De volgende Open Huizen Route is op zaterdag 28 maart. ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 35 landen.


9 december 2014

GOED VOORBEREID OP HUIZENJACHT

“Waar een gesprek met onze hypotheekadviseur niet toe kan leiden! We gingen onze hypotheek na 10 jaar oversluiten vanwege de lage rente. Hij liet ons zien hoe we eigenlijk voor hetzelfde bedrag als 10 jaar geleden nu een groter huis zouden kunnen kopen tegen lagere kosten! Hij heeft het ons voorgerekend. Ik heb het elders laten narekenen en het klopt! Dus gaan we groter wonen voor hetzelfde geld. We gaan zoveel mogelijk huizen bekijken tijdens de Open Huizen Route!” Deze huizenkijker weet precies wat hij wil en wat hij kan besteden.

Op zaterdag 13 december is er weer een landelijke Open Huizen Route. Tijdens de Open Huizen Route kunnen huizenzoekers zonder afspraak tussen 11.00 en 15.00 uur aanbellen bij huizen die meedoen aan deze actie. De verkoper laat je binnen en laat je vrijblijvend even rondkijken. Het lijkt op een zogenaamde speeddate, maar dan met een aantal huizen!

Paul van den Putten, directeur van ERA, vertelt: “Niet iedereen is even ver in het koopproces. Sommige mensen bezoeken huizen tijdens de Open Huizen Route om hun woonwensen helder te krijgen. Zij weten vaak nog niet precies wat ze zoeken en hoeveel huis je tegenwoordig voor je geld krijgt. Als je al lang in je eigen huis woont, heb je daar door de crisis vrijwel nooit een goed beeld bij. Anderen hebben de verhuisplanning al in hun hoofd en weten precies wat ze zoeken en wat ze kunnen uitgeven.

Het idee van de Open Huizen Route is dat je zoveel mogelijk huizen kort bezoekt om een eerste indruk te krijgen. Daarna maak je de balans op. Zit er een huis tussen wat je aanspreekt? Dan maak je een vervolgafspraak met de verkopende makelaar. Tijdens die bezichtiging kun je al je vragen stellen en kun je in alle rust het huis bekijken.”

Sinds 2000 is de Open Huizen Route een ideale manier gebleken om huizenzoekers naar de huizen te krijgen. Iedereen kijkt graag foto’s van huizen op internet, maar de beste indruk krijg je pas als je er daadwerkelijk geweest bent.

Tips voor Open Huizen Route bezoekers en verkopers staan op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute. ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 35 landen. Alle huizen die meedoen staan op www.era.nl. Alle Nederlandse ERA-makelaars zijn ook lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


5 oktober 2014

MERENDEEL OPEN HUIZEN BEZOCHT

“Mijn huis werd op het laatste moment toegevoegd aan de Open Huizen Route, omdat ik een week geleden pas bij een ERA-makelaar terecht kwam. Ik was blij dat dat nog kon, want ik kreeg maar liefst vijf stellen over de vloer. Ze waren in de buurt aan het kijken en zagen toen ook mijn huis. Zeker twee stellen waren zeer enthousiast. Wat ben ik blij dat ik heb meegedaan. Mijn huis stond enkele jaren geleden bij een andere makelaar in verkoop. Ik heb toen ook eens met een Open Huizen Dag meegedaan, maar toen heb ik nooit bezoek gehad.” Aldus een blij verraste eigenaar over haar deelname aan ERA’s landelijke Open Huizen Route.

“We doen er inderdaad alles aan om huizen mee te laten doen aan de Open Huizen Route,” vertelt ERA-directeur Paul van den Putten. “Als je je huis wilt verkopen, is niet meedoen eigenlijk geen optie. Mensen trekken er weer op uit om hun woonwensen concreet vervuld te zien en elk huis dat wordt bezocht helpt hierbij. Het effect is vaak dat de huizen die zijn bezocht in het hoofd van de woningzoeker de norm worden, waaraan andere huizen worden afgemeten. Als verkoper wil je natuurlijk dat jouw huis in die top 3 zit.”

“De Open Huizen Route is prima bezocht. Gemiddeld mochten we 4 bezoekers per huis verwelkomen. Er zijn altijd uitschieters. De absolute topper was een huis waar maar liefst 26 bezoekers kwamen kijken! Er zijn daarnaast echter ook vrijwel altijd huizen waar niemand is geweest. Wij vinden dat heel vervelend, zeker gezien alle moeite die de verkoper heeft gedaan. De komende weken gaan alle ERA-makelaars dan ook niet alleen alle bezoekers nabellen, maar ook met de verkopers evalueren. Desgevraagd geven kijkers achteraf hun motivatie waarom ze wel of niet in een huis geïnteresseerd zijn. Dat kan hele nuttige informatie zijn voor de verkoper.
Verder wordt er met de verkopers kritisch naar de vraagprijs, de presentatie en de overige verkoopvoorwaarden gekeken. Het kan goed zijn dat daar iets gewijzigd moet worden om meer belangstelling vanuit de markt te verwerven.”

Een aantal ERA-makelaars heeft hun ervaringen op de Facebookpagina van de Open Huizen Route gemeld.
U vindt deze op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute.

ERA’s Open Huizen Route is een evenement dat vier keer per jaar wordt georganiseerd. Huizenzoekers kunnen op zo’n dag zonder afspraak even binnen kijken bij te koop staande huizen. De volgende Open Huizen Route is op zaterdag 13 december.

ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 35 landen. Alle Nederlandse ERA-makelaars zijn ook lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


28 september 2014

HUIS KOPEN? NU OF NOOIT!

“We zijn al enige tijd op zoek naar een huis. Als we alles op de keper beschouwen, is het eigenlijk nu het moment om een beslissing te nemen. De rente is erg laag, de schenkingsregeling geldt dit jaar nog, de huizenprijzen beginnen weer te stijgen in de prijsklasse waarin wij zoeken en huren is gewoon geen optie. Huren wordt elk jaar duurder en ik wil juist controle over mijn vaste kosten. Ik wil nu slagen.” Een huizenzoeker geeft zijn overweging aan om de Open Huizen Route te bezoeken.

ERA directeur Paul van den Putten hierover: “Deze man is verstandig bezig. Als je de redenen op een rij zet, klopt het precies. Er zijn dit jaar bijvoorbeeld veel gevallen geweest waarin ouders hun kinderen geld belastingvrij schonken om hen in staat te stellen een huis te kopen. Een goede zaak. Zo blijft het geld in de familie en is het voor beiden aantrekkelijk om te doen. De regeling duurt echter nog maar tot 1 januari 2015.”

Op zaterdag 4 oktober vindt in het hele land de Open Huizen Route plaats. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen mensen zonder afspraak vooraf binnen kijken bij alle huizen die meedoen. Waarom is dat handig? Van den Putten: “Omdat je snel veel huizen kunt bekijken. Vind je een huis tegen vallen? Dan draai je om en ga je naar het volgende adres. Vind je het huis juist mooi? Dan ga je ook verder naar het volgende adres, maar bel je de ERA-makelaar (die het huis in verkoop heeft) voor een bezichtiging volgende week. Dan gaan we op ons gemak kijken en kun je in alle rust beslissen of dit je volgende huis kan worden.”

“Verkopers doen graag mee aan de Open Huizen Route”, weet Van den Putten uit ervaring. “Inmiddels worden er in toenemende mate huizen verkocht net voorafgaand aan de Open Huizen Route. Soms zijn dit huizen die voor de tweede of zelfs derde keer mee doen en waar de vorige keer niemand is geweest. Ineens komt er dan toch een serieuze koper in beeld. Aspirant-kopers die aan het onderhandelen zijn durven niet het risico te nemen dat er een kaper op de kust komt tijdens de Open Huizen Route. Dus wordt het laatste onderhandelingsgat vaak overbrugd vlak voor de Open Huizen Route. Een goede reden voor verkopers om mee te doen! Niet meedoen betekent eigenlijk dat een verkoper zichzelf bij voorbaat al buitenspel zet!” aldus Van den Putten.

Tips voor Open Huizen Route bezoekers en verkopers vindt u op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute. ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 35 landen. Alle Nederlandse ERA-makelaars zijn ook lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


23 juni 2014

OPEN HUIZEN ZIEN MEER KOPERS

“Het is en blijft een mooi fenomeen, al die huizen waar je zomaar naar binnen kunt lopen. Wij hebben vijf huizen bekeken en er zijn er twee waar we nog een keer naartoe willen. Een ander huis op ons lijstje was de dag voor de Open Huizen Route verkocht helaas. Daar waren we net te laat.” Een bezoeker van de Open Huizen Route deelt zijn belevenissen. Afgelopen zaterdag was er weer een landelijke Open Huizen Route van de ERA-makelaars in Nederland.

“Huizen verkopen inderdaad weer vaker net voor of zelfs tijdens de actiedag,” vertelt ERA directeur Paul van den Putten. “Zeker in de populaire prijsklasse tot drie ton zijn de woningen weer zeer gewild. Dat merkten de verkopers in die prijsklasse ook. Er was veel animo bij die woningen en zeer gerichte aandacht, niet alleen maar vrijblijvende kijkers. Er zijn altijd mooie anekdotes na een Open Huizen Route. De dag verloopt altijd onvoorspelbaar. Zo kan een bepaald huis ineens zeer in trek zijn bij bezoekers, terwijl er al even geen bezichtigingen zijn geweest. Soms wordt het dan verkocht aan een achterbuurman! Dat is meerdere keren gebeurd in de afgelopen jaren! U vindt een aantal voorbeelden van hoe de dag is verlopen op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute.

ERA’s Open Huizen Route is een evenement dat vier keer per jaar wordt georganiseerd. Huizenzoekers kunnen op zo’n dag zonder afspraak even binnen kijken bij te koop staande huizen, die een speciaal Open Huizen Route merkteken op hun tuinbord of raambiljet hebben. Zit er een huis tussen dat aan de verwachtingen voldoet, dan wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreide bezichtiging met de verkopende ERA-makelaar.

De volgende Open Huizen Route is op zaterdag 4 oktober. ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 30 landen. U vindt alle ERA-makelaars op www.era.nl. Alle Nederlandse ERA-makelaars zijn ook lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


14 juni 2014

SPEEDDATEN TIJDENS OPEN HUIZEN ROUTE

“Als huizenzoekers merken wij ook dat de huizenmarkt aantrekt. We zijn alweer te laat geweest bij twee huizen, waar we wilden gaan kijken. Ze bleken net verkocht te zijn, waardoor de bezichtiging niet doorging. Nu willen we er bij de Open Huizen Route meteen bij zijn. Veel huizen die net nieuw op de markt zijn doen mee. Ideaal voor ons dus!” aldus een huizenzoeker. Hij gaat gericht op zoek naar een huis. Geldt dat voor iedereen?

ERA-directeur Paul van den Putten vertelt: “Het klopt dat onze makelaars nieuwe verkopers met klem adviseren om mee te doen aan de Open Huizen Route. Op zaterdag 21 juni organiseren we weer een landelijke Open Huizen Route. Veel huizenzoekers oriënteren zich op de markt tijdens de Open Huizen Route. Het grote voordeel voor huizenzoekers is dat ze zonder afspraak kunnen binnen kijken. Het is makkelijk, laagdrempelig en snel.

Tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen zonder afspraak huizen komen kijken, die meedoen aan de Open Huizen Route. Veel mensen kijken op internet welke huizen ze leuk vinden en stellen zo hun top 10 samen. Vaak vinden mensen dat ze de huizen pas echt kunnen beoordelen als ze er geweest zijn. De verkoper ontvangt de mensen voor een snel bezoek. Het is echt een speeddate. Vindt een kijker een huis interessant, dan maakt hij een vervolgafspraak voor een uitgebreide bezichtiging onder begeleiding van de verkopende ERA-makelaar naderhand. Soms komen mensen vrijblijvend kijken, maar worden ze enthousiast en kopen ze een huis. We hebben ook mensen die heel gericht komen kijken. Zij weten precies wat ze willen.

Inmiddels worden er in toenemende mate weer huizen verkocht net voorafgaand aan de Open Huizen Route. Mensen die aan het onderhandelen zijn durven niet het risico te nemen dat er een kaper op de kust komt tijdens de Open Huizen Route en willen voorkomen dat het huis meedoet. Dus wordt het laatste onderhandelingsgat vaak overbrugd vlak voor de Open Huizen Route. Een goede reden voor verkopers om mee te doen!” aldus Van den Putten.

Er doen een kleine 2000 huizen mee aan de Open Huizen Route.


6 april 2014

OPEN HUIZEN KRIJGEN VEEL BEKIJKS

“Je merkt echt dat de huizenmarkt weer in de lift zit. Bij geen enkel huis waren we de enige bezoekers! Het werd een hele gezellige dag en ik vermoed dat we ons volgende huis wel gevonden hebben!” Dit gezin was op zoek naar een hoekwoning. Ze hebben er vijf bekeken. “Natuurlijk heeft elk huis één ding dat je geweldig vindt en je wilt natuurlijk een huis dat het allemaal heeft. Tegelijkertijd was er één huis waarbij we elkaar alle vier direct aankeken met een blik van herkenning. Daar gaan we volgende week nog een keer kijken.”

ERA-directeur Paul van den Putten viel het ook op. “Alle huizen kregen bezoek met hier en daar echter uitschieters! Zo was er in Velp een huis met 32 bezoekers, in Amstelveen een huis dat 47 bezoekers kreeg en in Haarlem één met 50!! En dat zijn maar drie voorbeelden. Nu zie ik het als een goed teken dat het weer de goede kant op gaat. We merkten vanaf vorig jaar april wel bij iedere Open Huizen Route dat het optimisme bij de huizenzoekers toenam, maar deze keer sprong er echt uit. Er zijn weer ouderwets biedingen ontvangen tijdens de dag en zelfs hier en daar een huis verkocht aan kijkers! Ook de belangstelling voor nieuwbouw neemt aanzienlijk toe.”

“De ERA-makelaars hebben zoveel mogelijk zoekers vooraf voorgelicht over de aanstaande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantiegrens van € 273.500 naar € 250.000 per 1 juli 2014. Dat betekent voor mensen die in de prijscategorie tussen € 250.000 en € 275.000 zoeken een flink hogere maandlast of meer eigen geld inbrengen. Het is dus belangrijk voor deze doelgroep om voor 1 juli 2014 een hypotheekofferte in huis te hebben, zodat ze nog wel van de NHG gebruik kunnen maken.”

“De komende weken zijn alle ERA-makelaars heel druk met het nabellen van alle bezoekers. De verkopers willen natuurlijk weten of en zo ja, welke bezoekers concreet verder willen met hun huis. Er moeten zo snel mogelijk uitgebreide bezichtigingen worden ingepland met de zoekers die hun mogelijke volgende huis gevonden hebben. Pas in de komende weken en maanden kunnen we zien welke bezichtigingen tot transacties gaan leiden. Gezien het aantal en de kwaliteit van de zoekers hebben we goede hoop dat veel verkopers hun huis de komende tijd zullen gaan verkopen.”

U vindt meer voorbeelden van hoe de dag is verlopen op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute. De volgende Open Huizen Route is op zaterdag 21 juni.


23 maart 2014

OPEN HUIZEN KIJKEN BESPAART GELD

“Wij willen graag een huis kopen, maar we zijn er nog niet helemaal uit wat we zoeken, omdat we anders veel duurder uit zijn!” aldus een huizenzoeker.
Hij heeft zijn huiswerk goed gedaan. Na die datum konden zijn maandlasten wel eens flink hoger zijn. De Open Huizen Route is een uitstekend hulpmiddel om snel en makkelijk huizen te bekijken, die al via internet zijn voorgeselecteerd.

ERA-directeur Paul van den Putten licht toe hoe het zit: “De Nationale Hypotheek Garantie-grens, die risico’s afdekt bij eventuele onverwachte situaties daalt. Enkele jaren geleden heeft de overheid de grens verhoogd in het kader van de crisis. Geleidelijk aan wordt deze grens weer verlaagd. De NHG-grens was al gedaald per 1 januari tot € 273.584,=, maar daalt opnieuw per 1 juli 2014. Vanaf dat moment bedraagt de grens € 250.000,=. Dat betekent concreet voor de consument dat minder huizen in aanmerking zullen komen voor deze regeling. Oftewel, kopers van huizen die duurder zijn dan € 250.000,= en nu ineens buiten deze regeling zullen vallen, betalen 0,7% meer rente. Dat betekent dat zij concreet veel minder zullen kunnen lenen bij dezelfde maandlasten, dan wanneer zij wel NHG hadden gehad. Dit verschil kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s!

Het kan zijn dat u toch in aanmerking komt als u een hypotheekofferte kunt laten zien die uitgebracht is voor 1 juli. Maar die kunt u pas aanvragen als u een concreet huis op het oog heeft. Kortom een prima reden om huizen te gaan bekijken tijdens de Open Huizen Route.

Op zaterdag 5 april 2014 kan iedereen tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak huizen komen kijken, die meedoen aan de Open Huizen Route. Veel mensen kijken op internet welke huizen ze leuk vinden en stellen zo hun top 10 samen. Vaak vinden mensen dat ze de huizen pas echt kunnen beoordelen als ze er geweest zijn. De Open Huizen Route is handig, omdat er geen afspraak hoeft te worden gemaakt om te komen kijken. Vindt een kijker een huis interessant, dan maakt hij een vervolgafspraak voor een uitgebreide bezichtiging naderhand. Hij kan al wel vast een hypotheekofferte aanvragen. Het is nogmaals belangrijk dat deze is uitgebracht voor 1 juli!", aldus Van den Putten.

U vindt de kantoren van ERA-makelaars via www.era.nl.
Tips voor Open Huizen Route bezoekers en verkopers vindt u op www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute. ERA-makelaars zijn in Nederland actief in zo’n 130 plaatsen, maar wereldwijd in meer dan 30 landen. U vindt de huizen die meedoen op www.era.nl. Alle Nederlandse ERA-makelaars zijn ook lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


16 december 2013

OPEN HUIZEN GOED BEZOCHT

“Wat een leuke manier om huizen te bekijken. Juist doordat je er een paar achter elkaar ziet, kun je sneller ontdekken wat je echt belangrijk vindt! Wij hebben een huis gezien dat we echt heel leuk vonden. We hebben er daarnaast nog vier gezien, waar we ideeën hebben gekregen voor een eventuele latere verbouwing of verbetering van het leukste huis. Kortom een hele geslaagde dag!” Aan het woord is een consument die afgelopen zaterdag de landelijke Open Huizen Route van de ERA-makelaars bezocht. Bij een Open Huizen Route kunnen consumenten huizen die te koop staan zonder afspraak bezoeken.

ERA-directeur Paul van den Putten kan dit beamen: “Ondanks de drukte voor de Kerst waren er landelijk ruim 1.500 verkopers die mee deden aan onze Open Huizen Route. Wij vinden het belangrijk dat iedereen alle kansen pakt om zijn huis extra onder de aandacht te brengen. Kijkers die nu geweest zijn gaan nu wellicht hun plannen concreet maken tijdens de kerstvakantie. Vrijwel alle verkopers hebben bij ons bezoek gehad van woningzoekers. Veel ERA-makelaars hebben ook al huizen verkocht in de aanloop naar de Open Huizen Route. Deze huizen deden dus niet meer mee. Voor ons is dit een teken dat het vertrouwen in de huizenmarkt definitief herstellende is. Wat ook speelt is dat de financieringsregels vanuit de overheid per 1 januari 2014 worden aangescherpt. Mensen die al concrete aankoopplannen hadden, hebben die nu doorgezet.

Veel verkopers vragen ons of de prijzen nu ook weer gaan stijgen. Dat is nog lang niet aan de orde. Ik vermoed wel dat het einde van de prijsdalingen in zicht is. De markt is echter nog onrustig en beweeglijk. Het is onmogelijk om nu al met zekerheid te zeggen of en zo ja, wanneer de prijzen weer omhoog gaan. Wat we wel zien is dat het totale aanbod landelijk afneemt. Op termijn kan dat een nieuwe schaarste inluiden. Kopers die op een koopje uit zijn beginnen zich bij Open Huizen Routes te vertonen. Zij voelen aan dat ze in deze tijd wel hun slag moeten gaan slaan. Sowieso viel het ons op dat de bezoekers gericht op zoek waren en veel minder vrijblijvend dan bij andere Open Huizen Routes.”

De eerstvolgende Open Huizen Route vindt plaats op zaterdag 5 april 2014 van 11.00 tot 15.00 uur. ERA-makelaars vindt u in 225 markten in Nederland in België, maar wereldwijd in 35 landen. ERA-makelaars organiseren 4 keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/ERAopenhuizenroute. U ziet hier behalve leuke woontips ook reacties van ERA-makelaars en consumenten voor, tijdens en na zo’n actiedag.


11 december 2013

SPEEDDATEN MET JE NIEUWE HUIS

“Lekker snel huizen kijken zonder afspraak. Dat is echt iets voor ons. We zijn op zoek naar een ander huis, maar we weten nog niet precies wat we willen. Dus willen we veel zien. Zo’n Open Huizen Route is daar echt ideaal voor. Snel even sfeer proeven bij zoveel mogelijk huizen!” Aan het woord is zomaar een consument, die zich heeft voorgenomen naar de Open Huizen Route te komen. Op zaterdag 14 december is het weer zover. Tussen 11 en 15 uur kunnen consumenten binnen kijken bij te koop staande huizen. Sinds 2000 organiseren de ERA-makelaars in Nederland al dit soort publieksacties. Waarom blijft het toch zo’n onweerstaanbaar succes?

ERA-directeur Paul van den Putten hoeft niet lang na te denken over het antwoord: “Het is makkelijk en snel. Je hoeft geen afspraak te maken, je kunt aanbellen en even binnenkijken en je kunt ook direct omdraaien als je in de gang al weet dat dit huis niet het huis van je dromen gaat zijn. Bij een gewone bezichtiging werkt dat allemaal anders. Daar maak je wel van tevoren een afspraak en wordt er uitgebreid de tijd genomen. Terecht natuurlijk, maar als het huis je niet aanspreekt, vind je het vaak onbeleefd om na vijf minuten een einde aan de bezichtiging te maken.

Je kunt je van tevoren goed op de Open Huizen Route voorbereiden door op internet al een voorselectie te maken. Het is dus zaak dat foto’s, teksten en eventuele prijswijzigingen tijdig zijn geactualiseerd. Selecteer altijd meer huizen dan je kunt zien op die dag. De ervaring leert dat er altijd wel een huis op je lijstje staat waar je toch niet heen gaat. Dat kan om veel redenen zijn, bijvoorbeeld omdat de ligging je tegenvalt, omdat het er erg druk is of omdat je er slecht kunt parkeren. Je kunt beter een huis moeten overslaan dan dat je er al doorheen bent om half drie en je nog een huis had kunnen bekijken voor drieën.

Per 1 januari 2014 worden de financieringsregels weer aangepast. U kunt daardoor minder geld lenen. Door de gedaalde woningprijzen kan het echter nog steeds zijn dat u “meer huis” kunt kopen dan u dacht. Alleen al om die reden is het een goed idee om de markt te blijven volgen. In ieder geval wens ik alle verkopers veel succes met de Open Huizen Route! Bovendien wens ik alle kijkers dat zij het huis van hun dromen vinden. Binnen hun budget!”


13 november 2013

ERA-MAKELAARS GELAUWERD

De consument is veranderd. Als dienstverlener moet je dat vóór zijn en daarop in kunnen spelen. Vijfenzeventig ERA-makelaars zijn hier onlangs opnieuw grondig in getraind. Zij hebben de Europese toptraining van de ERA organisatie onder de veelzeggende naam Top Gun met goed gevolg voltooid. De loodzware training duurde maar liefst negen weken. “Dat ging niet zonder offers en uitdagingen!” weet directeur Paul van den Putten van de ERA organisatie in Nederland.

“Een crisis is altijd een zegen in een hele nare vermomming. Een crisis zet bij iedereen de teller weer op nul. De wereld is veranderd en de manier waarop dienstverlening plaatsvindt daardoor ook. Iedereen heeft veel moeten incasseren tijdens de crisis. Veel mensen hebben het vertrouwen in elkaar verloren, maar ook in het bedrijfsleven. Tegelijkertijd willen mensen wel graag een betrouwbare dienstverlener, dus de noodzaak om weer te vertrouwen is groot. Maar om weer te kunnen veranderen moeten de dienstverleners, in dit geval de ERA-makelaars, zich aanpassen aan die veranderde klant. Maar liefst 75 ERA-makelaars uit Nederland en België gingen de confrontatie met zichzelf aan.

ERA-directeur Paul van den Putten was er bij: “Deze training laat makelaars zichzelf vrijwillig onderwerpen aan een regime waarin ze tot in het uiterste gedwongen worden zich ten dienste van de markt te stellen zonder daar iets direct voor terug te verwachten.
Ze verlaten tijdens de training hun comfort zone, wat niet makkelijk is. Het kenmerkt de besten. Zij hebben doorgaans al een klantscore die dik boven de 8 ligt. Toch nemen zij de moeite om een van de zwaarste trainingen op dit gebied te volgen. Daarbij krijgen ze opgaven en taken die erop gericht zijn bekende en vertrouwde methoden te verlaten. Alleen dan komen ze erachter hoeveel meer in dienstverlening nog te verkennen en bereiken valt.
Dat de 9 weken zwaar zijn en hun tol eisen blijkt ook wel uit het feit dat niet iedereen de eindstreep van deze beproeving haalt. Onderweg is 1 op de 7 afgevallen of weggestuurd.”

Dat werkt. Een van de deelnemende ERA-makelaars vat de waarde van het programma nog eens samen vanuit zijn perspectief: “Het grote voordeel van deze training is de toepasbaarheid. We zijn veel bewuster bezig met ons werk en niet op de automatische piloot! Ik ben blij dat ik de training heb gevolgd en krijg ook goede reacties van mijn opdrachtgevers terug! Maar na 9 weken aandacht voor mezelf is het gezin en het team op kantoor ook weer aan de beurt qua aandacht!”

ERA-makelaars zijn ook aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Nederland zijn ERA-makelaars actief in meer dan 125 woningmarkten. Daarnaast zijn er ERA-makelaars in 35 andere landen wereldwijd.


5 oktober 2013

KOPERS LATEN ZICH ZIEN BIJ OPEN HUIZEN

“Nu weet ik zeker dat de huizenmarkt aan het herstellen is. In de afgelopen week verkochten diverse ERA-makelaars al een paar huizen die mee zouden doen aan de Open Huizen Route. Dat is al even niet voorgekomen. Daarnaast was het vandaag ontzettend druk met kijkers en zijn er al diverse huizen verkocht aan kijkers! Dat is voor het eerst sinds een paar jaar! Al met al zijn wij heel blij voor onze verkopers dat de kopers zich weer laten zien.”
Aan het woord is ERA-directeur Paul van den Putten. Hij blikt terug op de Open Huizen Route, die zaterdag in het hele land werd georganiseerd. Tijdens een Open Huizen Route kan iedereen bij te koop staande huizen binnen kijken zonder afspraak. Sinds 2000 organiseren ERA-makelaars al landelijke Open Huizen Routes.

Lokaal deden er minder huizen mee dan in vorige edities. “Daar zie je ook al aan dat de huizenmarkt iets meer aantrekt. Er is weer iets minder overaanbod. Over schaarste kun je natuurlijk nog niet spreken. De kopers waren ook zeer gericht op pad. Het sentiment is echt veranderd. Tijdens vorige edities hoorden we veel mensen zeggen dat ze weliswaar aan het kijken waren, maar met kopen wilden wachten totdat er meer zekerheid was. Over hun eigen financiële toekomst, over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Die mensen lijken daar inmiddels genoeg zekerheid over te hebben om nu wel tot aankoop over te gaan. Een huis koop je niet in een opwelling. De kopers van vandaag waren er natuurlijk al veel langer mee bezig.”

De algehele indruk is dus positief. Van den Putten: “Al met al zijn onze makelaars nu al zeer tevreden. Zij staan te trappelen om volgende week alle kijkers na te bellen. We willen natuurlijk weten of het huis van hun dromen ertussen zat. Niet alle huizen die te koop stonden deden mee. Veel kijkers gebruiken een Open Huizen Route om hun woonwensen te verfijnen. Je kunt nog zoveel huizen op internet bekijken, maar als je de huizen daadwerkelijk bezoekt ervaar je pas echt wat je aanspreekt of wat je echt niet wilt. De verkopers zijn natuurlijk ook razend nieuwsgierig of er tussen de kijkers een koper zit!”

De eerstvolgende Open Huizen Route vindt plaats op zaterdag 14 december 2013 van 11.00 tot 15.00 uur. ERA-makelaars vindt u in 225 markten in Nederland in België, maar wereldwijd in 35 landen. ERA-makelaars organiseren 4 keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/ERAopenhuizenroute. U ziet hier behalve leuke woontips ook reacties van ERA-makelaars en consumenten voor, tijdens en na zo’n actiedag.


19 september 2013

LEUK EN LEERZAAM: OPEN HUIZEN KIJKEN

De herfst is begonnen. Na een prachtige lange zomer gaan we ons weer meer binnenshuis begeven. Een mooi moment om huizen te gaan bekijken tijdens de landelijke Open Huizen Route! Op zaterdag 5 oktober zullen duizenden huizen in het hele land de deuren weer voor u openen. Waarom vinden al die mensen het al jarenlang zo leuk om te komen kijken?

Directeur Paul van den Putten van ERA legt het kernachtig uit: “Het is leuk, leerzaam en efficiënt. Huizen van binnen bekijken is niet te vergelijken met plaatjes kijken op internet. Je moet er geweest zijn, de ruimte ervaren, de sfeer proeven. Daar heb je maar kort voor nodig. Je voelt het vaak meteen al: dit is leuk of dit is niks! De Open Huizen Route maakt het makkelijk: vind je het niks, dan draai je weer om en ga je naar het volgende huis op je route!”

Hoe werkt de Open Huizen Route? Van den Putten: “Op zaterdag 5 oktober kun je tussen 11 en 15 uur zoveel huizen bekijken als je wilt. Je ziet op era.nl of op funda precies welke huizen er meedoen. Bereid je goed voor en maak vooraf een lijstje met adressen. Het is de bedoeling dat je kort blijft om een eerste indruk te krijgen. Het is ook handig om zoveel mogelijk huizen te bekijken, zodat je een vergelijk hebt. Zit er een huis tussen dat je aanspreekt? Bel ons dan na afloop voor een afspraak voor een bezichtiging met de verkopende ERA-makelaar op een latere datum. Dan heb je alle tijd en kunnen wij je alle informatie verschaffen.”

“Traditiegetrouw worden er regelmatig huizen verkocht voor, tijdens of na de Open Huizen Route. In april zagen we alweer een opleving in zowel de belangstelling als de woningverkopen. Die opleving heeft zich in de maanden daarna doorgezet. Prinsjesdag heeft in ieder geval voor de woningmarkt het goede nieuws opgeleverd dat verkopers die met een restschuld zitten deze bij de financiering van het nieuwe huis met een Nationale Hypotheek Garantie kunnen onderbrengen. Daardoor is de kans groter dat ook zij verder kunnen in hun wooncarrière. Verder kunnen mensen tot € 100.000 belastingvrij schenken aan kinderen of anderen, zolang dit aan een koophuis of een verbouwing wordt uitgegeven.”

U ziet bij de deelnemende adressen een Open Huizen Route icoontje staan in de zoekresultaten. Zo weet u bij welke adressen u kunt komen kijken tijdens de Open Huizen Route!


3 juli 2013

WONINGMARKT STABILISEERT

De woningmarkt stabiliseert. Dat betekent dat de daling van de huizenprijzen vrijwel tot stilstand is gekomen. Het aantal transacties is in het tweede kwartaal van dit jaar flink gestegen. Dat betekent dat mensen aanvoelen dat de daling van de huizenprijzen niet verder zal doorzetten. De markt kan vanaf dit punt alleen nog maar stijgen. Dit is dus het moment om een huis te kopen. Dat zegt Paul van den Putten, algemeen directeur van de ERA-makelaars in Nederland.

ERA is een internationale makelaarsketen, die haar oorsprong in Amerika vond in 1972. ERA stelt regelmatig Europese woningmarktrapportages samen. Van den Putten hierover: “Tot voor kort behoorde Nederland in Europa tot de groep kwakkelende woningmarkten, samen met onder meer Frankrijk en Portugal. De prijsdaling over 2012 was in Nederland het hoogst van de West-Europese probleemmarkten. Daarenboven heeft Nederland, samen met Portugal, de twijfelachtige eer om bovenaan het rijtje te staan van hoge hypotheekrentes die banken rekenen (bij 10 jaar vast). Nog steeds is de verkooptijd van huizen lang in vergelijking met andere markten in Europa.

Echter het goede nieuws is dat de prijsdaling tot stilstand is gekomen en het aantal transacties flink gestegen is. In de aanloop hiertoe is ook duidelijk merkbaar dat de Open Huizen Route flink beter bezocht worden dan een jaar geleden. De kijkers zijn gerichter, serieuzer en actiever op zoek dan voorheen, toen men vooral vrijblijvend aan het kijken was.”

“Een stabilisatie is nog geen herstel”, waarschuwt Van den Putten. “Het is voor een herstel van de woningmarkt van groot belang dat de politiek en de bancaire sector zo min mogelijk ingrijpen. Het stimuleren van starters is meer dan voldoende om de markt weer in beweging te krijgen. Alle opinies, voorstellen, proefballonnen of academische voorspellingen blijken keer op keer de weerbarstige realiteit niet van tevoren te kunnen vangen. Eigenlijk omgekeerd, ze beïnvloeden de realiteit vaak negatief.”

Er zijn ERA-makelaars actief in 127 markten in Nederland, maar op 1000 plaatsen in Europa en 2650 plaatsen wereldwijd.

De Bilt, 30 juni 2013


18 juni 2013

GESLAAGD TIJDENS OPEN HUIZEN ROUTE

“We hebben een huis gekocht! En nog vrij onverwacht ook. We hebben ons vorige huis anderhalf jaar geleden verkocht (na 15 jaar plezierig wonen) en zijn tijdelijk gaan huren. De opbrengst van het huis hebben we op de spaarrekening geparkeerd. De prijzen bleven maar zakken, dus daar wilden we toch even van meegenieten. Dit huis hadden we allang op het oog, ook toen het nog niet te koop stond. En ineens was daar het bord in de tuin! De vraagprijs viel ons eigenlijk niet tegen, dus we zijn twee keer gaan bezichtigen. We waren al bij de hypotheekadviseur geweest om te kijken of het allemaal financieel kon en dat was gelukkig geen probleem. Afgelopen zaterdag bij de Open Huizen Route zijn we er voor de derde keer even gaan kijken. De verkoper wist niet dat wij al twee keer bezichtigd hadden en de makelaar was er niet bij. Tot onze schrik waren we niet de eersten die kwamen kijken. Toen we weg liepen zagen we nog een stel aan komen lopen. Toen kregen we toch natte voeten. We hebben elkaar aangekeken en zijn naar de verkopende makelaar gereden. Tot 1 juli kunnen we nog financieren met Nationale Hypotheek Garantie. Dat geeft zekerheid en scheelt flink in de maandlasten. Met een beetje geluk lukt het allemaal net op tijd. We zijn ontzettend blij!”

Deze mensen zijn niet over een nacht ijs gegaan, maar hebben verstandig gewacht totdat voor hun gevoel de bodem van de markt was bereikt. Paul van den Putten, algemeen directeur van de ERA makelaarsgroep, vat de Open Huizen Route van afgelopen zaterdag dan ook in die trant samen: “De bodem van de markt lijkt echt bereikt. Dit soort mensen komen nu te voorschijn. Ze hebben gewacht en gewacht en voelen nu dat de prijzen niet veel lager zullen worden. We zagen dat aan het type bezoekers dat op deze Open Huizen Route verscheen. Weliswaar minder in aantal, maar gemotiveerd en veel minder vrijblijvend en oriënterend dan op de grote Open Huizen Routes in voor- en najaar.”

De Open Huizen Route doet al 13 jaar dienst als prijswijzer en smaakmaker van de ERA-makelaars. Van den Putten lacht: “Onze makelaars kunnen niet met het huizenaanbod op de markt gaan staan en mensen laten proeven, zoals je dat met groente en fruit kunt. Dus hebben we een manier gevonden om de mensen naar de huizen te laten komen. Alle mogelijkheden van internet om het huizenaanbod te visualiseren ten spijt, niets is beter dan in het huis zelf staan. Er staat meer níet op de foto’s dan wel: de sfeer, de geur, het uitzicht, het omgevingsgeluid, de lichtval, kortom de hele beleving van “in het huis zijn”. Het zou zonde zijn als een huis niet werd bezichtigd omdat de foto’s hiertoe niet uitnodigen, terwijl de kijker het huis wel zou overwegen te kopen als hij er werkelijk geweest was. Er zal ook nooit iemand ongezien een huis kopen. Wij geloven dat je de drempels weg moet halen en de deur open moet zetten om mensen het zo makkelijk mogelijk te maken om te komen kijken. Dan is de kans het grootst dat een huis wordt verkocht aan de juiste koper.”

ERA-makelaars vindt u in 225 markten in Nederland in België, maar wereldwijd in 35 landen. ERA-makelaars organiseren 4 keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/ERAopenhuizenroute. U ziet hier behalve leuke woontips ook reacties van ERA-makelaars en consumenten voor, tijdens en na zo’n actiedag.


9 november 2012

REACTIE ERA OP OPENBREKEN REGEERAKKOORD

Makelaarsorganisatie ERA is verheugd met het openbreken van het regeerakkoord.
Het zorgvuldig stimuleren van de economie is de enige manier om rust en vertrouwen terug te brengen bij de woonconsument.
Niemand betwist de noodzaak van bezuinigingen, ook al kun je van mening verschillen over de hoogte ervan.
De mogelijke effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie hebben er mede toe geleid dat de onzekerheid van zowel huizenkopers als -verkopers sinds de introductie van het regeerakkoord is versterkt. Vanaf 1 januari is er sowieso door de veranderde voorwaarden voor financiering van woningen al een forse daling van koopkracht te verwachten.

Daarom is het goed dat dit regeerakkoord opnieuw ter discussie wordt gesteld. Het siert de regering en het is veelbelovend voor het succes van dit kabinet dat er snel en adequaat gereageerd wordt op de onzekerheid in de maatschappij. Dat op zichzelf bevordert het herstel van het vertrouwen.

drs P.J.M. van den Putten MRE
Algemeen directeur/CEO ERA Nederland en Duitsland


15 oktober 2012

HUIS SNELLER VERKOPEN KAN TOCH

Het is niet alleen maar ach en wee in de huizenmarkt. Ondanks alle pessimistische verhalen over dalende huizenprijzen en minder transacties gaat het verhuizen gewoon door. Een mensenleven gaat immers ook gewoon door, kortom… verhuizen is business as usual. Wel is het zaak om goed op te letten en actief te zijn. ERA-makelaars blijken dit beter te doen dan gemiddeld. Hoe kan dat?

ERA-directeur Paul van den Putten is er heel gedecideerd over: “Je kunt maar één keer een eerste indruk maken in de markt. Daarom werken wij standaard met een vergelijkende marktanalyse. Daaruit blijkt hoe goed een huis het gaat doen in de markt, met het oog op alle concurrerende huizen. Overigens kan de verkoper zelf heel veel doen om zijn huis goed verkoopbaar te laten zijn. Wij adviseren bovenal dringend om een marktconforme vraagprijs te hanteren. Te veel vragen werkt in deze markt als een boemerang, dus dat is het domste wat je kunt doen. Daarnaast hebben we een verkoopactieplan, waarin gedetailleerd staat omschreven wat we wanneer doen. Continu worden er acties georganiseerd en alle mogelijke middelen worden ingezet. En wat blijkt? ERA-makelaars verkopen meer huizen dan gemiddeld.”

“Dat wordt berekend door een zogenaamde verkoopratio, die laat zien hoeveel huizen er worden verkocht van de totale voorraad te koop staande huizen. Anders gezegd laat het zien uit hoeveel huizen de koper kan kiezen. Als we kijken naar het aantal woningen verkocht in de afgelopen 12 maanden en dit afzetten naar de huidige voorraad ontstaat een verhouding van circa 40%. Bij de ERA-makelaars ligt dit getal op een niveau van 55%.

Dat kan erop duiden dat ERA-makelaars meer dan gemiddeld huizen in verkoop nemen waar vraag naar is. Het kan ook betekenen dat ERA-makelaars kritischer zijn bij de in verkoop name. Van de verkochte woningen wordt iets meer dan de helft binnen 6 maanden verkocht. Gaat u een huis verkopen? Vraag dan aan de makelaars die u uitnodigt wat hun verkoopratio is!”

In Nederland en België zijn gezamenlijk zo’n 250 ERA-makelaars. Wereldwijd zijn er ERA-makelaars actief in een kleine 45 landen. U vindt het huizenaanbod op www.era.nl, maar ook via www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute.


1 oktober 2012

OPEN HUIZEN KIJKEN: HET KRIEBELT ALTIJD

“Veel huizen gezien, en bij één huis wil ik volgende week nog wel een keer uitgebreid gaan kijken. Ik ben wel blij dat we toch de moeite hebben genomen om zelf te gaan kijken. Het is ontzettend leuk en leerzaam om al die huizen te bekijken.” Aan het woord is een huizenkijker. Hij was niet de enige. Afgelopen zaterdag trokken duizenden mensen erop uit om een ander huis te vinden, nieuwe ideeën op te doen voor een ander huis of een verbouwing, of omdat ze een gevoel wilden krijgen van de huizenprijzen. Een mooie herfstzon vrolijkte de dag op.

“Ook al heb je geen verhuisplannen, die krijg je vanzelf als je door andermans huis loopt,” lacht zijn vrouw. “Het kriebelt altijd! Wij zoeken een ander huis per 1 januari en we hebben zojuist ons eigen huis verkocht. Dus nu moet de turbo erop. De Open Huizen Route was een prima gelegenheid voor ons om snel veel huizen te bekijken. Dat was geen overbodige luxe. Sommige huizen zien er toch heel anders uit dan op de foto’s op internet. Groter, kleiner, lichter of juist donkerder. En zaken als uitzicht, buurt, lichtval, hoe de ruimte op je inwerkt, het zijn allemaal aspecten die je niet op de foto kwijt kunt. Daar kom je pas achter als je veel huizen achter elkaar ziet. Bij sommige voel je je meteen thuis, bij anderen helemaal niet. Terwijl ze er op de foto min of meer vergelijkbaar uitzien!”

ERA directeur Paul van den Putten beaamt dat. “Geen twee huizen zijn hetzelfde, zelfs niet in wijken waar je dat zou verwachten. En dan bedoel ik niet alleen dat de inrichting anders is. Een huis is veel meer dan een verzameling vertrekken en vierkante meters. Daar kom je pas achter als je zelf gaat kijken. Dat is het goede van de Open Huizen Route. Wij organiseren deze al sinds 2000. Ongeacht al het goede van internet blijft het nog steeds zaak voor een huizenzoeker om zelf zoveel mogelijk huizen te bekijken. Het helpt je je woonwensen concreter voor ogen te krijgen. Het schept ook een goed beeld van de prijzen in een buurt. Je kunt vervolgens een aankoopmakelaar inschakelen om te helpen bij het uitbrengen van een passend bod. Zeker in een tijd van dalende prijzen betaal je al snel meer dan achteraf nodig was geweest. Dat is natuurlijk jammer. Het lijkt erop dat deze Open Huizen Route een optimistischer geluid liet horen van de kijkers sinds langere tijd. Men durft weer iets makkelijker te kopen. Er is iets meer vertrouwen dat er een stabielere regering komt. gezien de verkiezingsuitslag. Ongeacht je politieke voorkeur is het altijd goed als er een regering zit die blijft zitten. Het geeft vertrouwen en dat is wat de markt nodig heeft.”

ERA-makelaars vindt u in 225 markten in Nederland in België, maar wereldwijd in 48 landen. ERA-makelaars organiseren 4 keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/ERAopenhuizenroute. U ziet hier ook tips en reacties van ERA-makelaars en consumenten tijdens en na zo’n actiedag.


11 juni 2012

OPEN HUIS LEIDT TOT VERKOOP

“Er zijn al diverse huizen verkocht en diverse bezichtigingen staan deze week gepland,” aldus ERA-directeur Paul van den Putten. “Ondanks de trage huizenmarkt moeten er natuurlijk altijd mensen verhuizen, om leuke of minder leuke redenen. Een Open Huizen Route is voor hen een prima manier om zich op de markt te oriënteren, zeker met het grote aanbod van tegenwoordig. Het is snel, laagdrempelig en makkelijk. Voor een verkoper geldt: meedoen is altijd beter dan niets doen. Als je niets doet, weet je zeker dat er niets gebeurt en dat is natuurlijk niet het idee.”

Over druk gesproken, was het druk tijdens de Open Huizen Route? “Juni is traditiegetrouw de Open Huizen Route met het minste aantal bezoekers, maar het grootste aantal transacties,” vertelt Van den Putten. “In voorjaar en najaar hebben kennelijk ook veel mensen zonder concrete plannen zin om huizen te gaan kijken. Zij gebruiken de Open Huizen Route als eerste oriëntatie, of juist om inspiratie op te doen voor een verbouwing. En waarom niet? Zo’n bezoek kan toch leiden tot een verkoop. In juni is het anders. Sinds jaar en dag komen er minder kijkers per huis, gemiddeld zo’n 1,5 bezoek per woning (een bezoek bestaat meestal uit 2 personen, kinderen niet meegerekend). Echter het aantal transacties is verhoudingsgewijs groter. Dit zijn dus mensen die al hele concrete woonwensen en verhuisplannen hebben, anders dan in het voor- en najaar.”
ERA-makelaars kunnen het weten. Zij organiseren de landelijke Open Huizen Route al sinds 2000 op meerdere momenten in het jaar en hebben er dus inmiddels al 45 op zitten.

Wat is de voorspelling voor de markt? “Huizen die nu op de markt komen en goed geprijsd zijn, staan niet meer zo lang te koop als wordt aangenomen. Binnen drie tot zes maanden is het gros daarvan wel verkocht. Soms moet tussentijds wel de prijs worden aangepast. De landelijke statistieken worden echter negatief beïnvloed door de huizen die langer dan 12 maanden te koop staan en waarvan de prijs niet is aangepast. ERA heeft hiervoor een speciale zomeractie ontwikkeld. Als een huis dat aan de zomeractie meedoet wordt verkocht vóór de verkiezingsdatum van 12 september, dan wordt de overdrachtsbelasting door de verkoper vergoed aan de koper. Hopelijk leidt deze extra stimulans tot goed nieuws voor veel verkopers in met name die categorie van 12 maanden en ouder. Voor de koper is het een buitenkansje. Let op het logo VON-WEKEN bij de zoekresultaten op www.era.nl,” aldus Van den Putten.
ERA-makelaars organiseren 4 keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/ERAopenhuizenroute. U ziet hier ook tips en reacties van ERA-makelaars en consumenten tijdens en na zo’n actiedag.
Er zijn in Nederland en België 225 ERA-makelaars, maar in totaal zijn er 2600 ERA-makelaars in bijna 50 landen.


3 april 2012

HUIS SNEL VERKOPEN KAN NOG STEEDS

“Wat een goede opkomst. Dit is beter dan ik had verwacht!” zegt een blije huizenverkoper. Maar liefst vier kijkers kwamen even langs tijdens de Open Huizen Route, die op 31 maart jongstleden in het hele land werd gehouden. “Er deden wel meer huizen mee hier in de buurt, dus ik ben dik tevreden met de vier mensen die gekomen zijn. Ze worden deze week nagebeld, dus ik wacht met spanning af of de koper er tussen zit! Ik heb zeker geen spijt dat ik meegedaan heb aan deze Open Huizen Route.”

Veel makelaars hebben hun etalages vol hangen met huizen die verkocht moeten worden. Hoe komt er weer schot in? ERA directeur Paul van den Putten: “De prijzen moeten omlaag. We kunnen hoog of laag springen, maar uiteindelijk is het de markt die de prijs bepaalt. Niet de verkoper, niet de makelaar en niet de politiek. Verkopers die hun huis correct en realistisch hebben geprijsd verkopen hun huis weer in een verkooptijd van rond de honderd dagen. Echter veel verkopers hebben nog steeds een te hoge prijs in hun hoofd. Het gaat er niet zozeer om wat de verkoper voor zijn huis wil geven, maar wat de koper er voor over heeft. En…. wat hij gefinancierd krijgt bij de bank, want dat is tegenwoordig natuurlijk ook niet meer zo vanzelfsprekend als het was.”

Hoe kan het dan dat er nog zoveel “oud aanbod” is? Van den Putten: “Dat betreft huizen die een jaar of langer geleden al te hoog in verkoop zijn genomen. De redenen daarvoor kunnen natuurlijk toen heel valide zijn geweest. Echter sindsdien zijn de prijzen gedaald bij de meeste woningtypes. Alle vergelijkbare huizen waarmee dat oude aanbod moet concurreren zijn goedkoper. Hoe langer zo’n “te duur huis” te koop staat, hoe kleiner de kans dat er nu nog iemand komt kijken. Uiteindelijk zal de verkoper zo ver ineens moeten zakken, dat er hopelijk alsnog een kijker komt die op een koopje uit is. Achteraf bezien was het dan beter geweest om direct scherp te prijzen en het sneller te verkopen zonder veel toe te hoeven geven. Dit is nu precies wat een goede makelaar van een slechte onderscheidt. Dit gevoel voor prijs krijg je alleen met actuele marktkennis en met veel ervaring. Niemand zit te wachten op huizen die niet worden verkocht, de verkoper zelf al helemaal niet.”

Wat is uw gevoel over de laatste Open Huizen Route? “Mensen zullen altijd huizen willen blijven kopen. De lente geeft verhuiskriebels, dat is altijd zo geweest. De bezoekersaantallen zijn altijd goed in de lente. Momenteel wordt er druk nagebeld en bezichtigd door serieuze aspirant-kopers. Daarnaast blijven mensen trouwen, scheiden, een andere baan vinden, maar soms ook helaas een baan verliezen. Het leven gaat gewoon door en de verhuisbehoefte blijft dus ook. Nog steeds bouw je met een eigen huis vermogen voor later op. Echter als je wilt speculeren met je eigen huis en er in een paar jaar snel rijk mee wilt worden? Die tijd is echt voorbij en dat is helemaal niet erg.”


12 december 2011

HUIS KOPEN KOST TIJD

“Dat een huis verkopen langer duurt, wisten we al. Dat het kopen van een huis ook lang kan duren, wisten we niet”, aldus een bezoeker aan ERA’s Open Huizen Route van afgelopen zaterdag. “We willen natuurlijk nog wel profiteren van de lagere overdrachtsbelasting. Om dat te kunnen doen, moeten we wel voor 1 juli 2012 eigenaar zijn van ons nieuwe huis. Ineens blijken we toch haast te hebben!” Hoe 7 maanden heel snel om kunnen vliegen, terwijl je dacht dat je alle tijd had.

“Klopt,” verduidelijkt ERA directeur Paul van den Putten. “We hebben dit feit ook aangegrepen in onze campagne vooraf. De verlaagde overdrachtsbelasting duurt tot 1 juli. Gezien de financiële tegenvallers lijkt het niet voor de hand te liggen dat de regeling door de minister zal worden verlengd. Je betaalt het lagere tarief alleen als je voor 1 juli 2012 daadwerkelijk eigenaar bent van je nieuwe huis of perceel.
Veel kopers realiseren zich niet dat als ze een huis kopen, ze niet alle tijd van de wereld hebben. Veel verkopers blijken nog geen ander huis te hebben gekocht. Als ze nieuwbouw hebben gekocht, willen ze vaak pas verhuizen als het nieuwe huis klaar is. Als ze een bestaand huis kopen, blijkt die verkoper vaak ook nog geen ander huis te hebben gekocht.
En wat te denken van de hypotheek? Door de strengere bankregels duurt het hele financieringstraject zeker zes weken. Al met al vliegt de tijd tot 1 juli. En als het juni wordt, zal het vast heel druk worden bij de notaris. Niets is vervelender dan dat je alles voor elkaar hebt, en je krijgt in juni geen afspraak bij de notaris omdat die de hele maand volgeboekt zit met woningtransporten!
Dat betekent dat die verkopers die hun huis wel snel kunnen leveren dus een groot voordeel bieden aan de huizenkoper.”

ERA’s Open Huizen Route werd afgelopen zaterdag landelijk georganiseerd. In sommige plaatsen en bij sommige huizen was het bezoekersaantal matig. In andere gebieden waren de resultaten ronduit goed te noemen. Er werden ook weer huizen verkocht in aanloop naar de actiedag. Veel ERA-makelaars hebben hun resultaten gemeld op www.facebook.com/ERAopenhuizenroute.
Er is veel moeite gedaan om de huizen optimaal te presenteren. Inspiratiemiddagen, workshops door verkoopstylisten, nieuwe foto’s, rode lopers, niets was te veel.

ERA-makelaars organiseren vier keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. Op twee van de vier data doen de NVM makelaars mee. Er zijn 215 ERA-makelaars in Nederland en België, maar 2600 ERA-makelaars in maar liefst 48 landen.
U vindt ERA-makelaars op www.era.nl.


1 oktober 2011

VEEL OPEN HUIZEN BEZOCHT

Niet ondanks, maar dankzij het prachtige nazomerweer was de landelijke Open Huizen Route drukbezocht. Een eerste schatting leert dat er gemiddeld per huis ongeveer twee bezoekers zijn geweest. Dit betekent dat er ook bij een aantal huizen niemand is geweest, maar bij sommige huizen wel tien of meer bezoekers!

ERA-directeur Paul van den Putten geeft zijn indruk van de dag weer. “De Open Huizen Route is zo mooi omdat het alle verkooptheorieën aan zijn laars lapt. Het gaat gewoon zoals het gaat. Ondanks het mooie weer, de gevreesde concurrent vandaag, was het lekker druk. Onze allerdrukste Open Huizen Route was trouwens een paar jaar geleden toen er onverwachts sneeuw lag in februari. De consument laat zich niet sturen door weer of wind. Hij doet wat hij wil en terecht, daar is deze dag ook voor. Bij sommige huizen die al heel lang te koop stonden kwam ineens veel bezoek. Bij een huis hier vlakbij dat recent in verkoop is gekomen en goed is geprijsd kwam niemand! Als verkoper snap je er soms niets van.
Maar ja, de koper heeft geen boodschap aan wat lang of kort te koop staat. Voor hem begint de speurtocht pas als hij wil verhuizen en hij zoekt gewoon het huis dat bij hem past, ongeacht hoe lang het te koop staat. Soms wordt een huis verkocht aan iemand die een straat verder woont, maar die de vorige keer nog niet bezig was met verhuizen. En vanochtend kwam er een mevrouw bij een ERA-makelaar binnen uit de andere kant van het land, die zich hier wil vestigen. Zij wil beslist vandaag slagen en gaat niet nog een keer voor een bezichtiging twee uur in de auto zitten.”

ERA-makelaars hebben een eigen ERA Open Huizen Route-pagina op Facebook waarop zij, maar ook de verkopers en bezoekers hun ervaringen kwijt kunnen. Daardoor krijgt u een beeld over hoe de actie landelijk is verlopen. Aan de berichten te lezen zijn de reacties positief. De actie levert de ERA-makelaars ook nieuwe aan- en verkoopopdrachten op. Veel ERA-makelaars organiseren een borrel achteraf voor de deelnemende verkopers om hun ervaringen te kunnen delen.
“Volgende week wordt een drukke week voor alle ERA-makelaars met het nabellen en opvolgen van alle contacten die vandaag zijn gelegd via de te koop staande huizen”, kondigt Van den Putten aan. “Als de bezoekers weten wat ze kunnen besteden, kunnen wij ze prima adviseren met het vinden en gefinancierd krijgen van hun volgende huis.”
ERA-makelaars vindt u op www.era.nl, maar ook op Facebook en Twitter. In Nederland en België zijn er zo’n 225 ERA-makelaars. Wereldwijd zijn er zo’n 3000 ERA-makelaars in een kleine 50 landen.


1 juli 2011

BESTAAND HUIS KOPEN WORDT GOEDKOPER

“Dit is het duwtje in de rug dat we nodig hadden,” roept een huizenkoper. “We kregen de financiering van ons huis net niet rond, maar nu gaat het lukken.” Gisteren werd bekend dat de overheid de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% verlaagt. De ingangsdatum is nog onderwerp van gesprek, maar waarschijnlijk gaat de verlaging in met terugwerkende kracht vanaf half juni. De huizenprijzen zijn sinds de crisis aanvankelijk gestabiliseerd, maar inmiddels aan het dalen. Nu de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis met terugwerkende kracht wordt verlaagd van 6% naar 2% wordt het nog aantrekkelijker om een huis te kopen.
ERA-directeur Paul van den Putten is blij met de maatregel. “Het kabinet helpt de burger om de koopbeslissing te nemen. De overdrachtsbelasting is ons al jaren een doorn in het oog. In deze onzekere tijden zoekt iedereen toch zekerheid. Die is er gekomen met een aantal maatregelen. Zo werd de Nationale Hypotheek Garantie al eerder opgetrokken naar € 350.000,=. Bovendien werd de BTW op manuren bij een verbouwing verlaagd. Nu gaat de overdrachtsbelasting omlaag. Met de dalende prijzen erbij is het nu wel heel aantrekkelijk om in te stappen in de woningmarkt. Zeker omdat al deze maatregelen een tijdelijk karakter hebben. Ons vermoeden is dat het wel de intentie is om deze maatregelen structureel te laten zijn, maar dat het kabinet de mogelijkheid wil houden om bij financiële tegenvallers de maatregel weer (deels) in te trekken. Het enige wat het kabinet nog extra zou moeten doen is het laten vervallen van de BTW op de aankoop van nieuwbouw. Het zou de markt enorm stimuleren als de burger geen 19% BTW over de aankoop van zijn nieuwbouwwoning hoefde te betalen. Wij vinden dit al jaren een grote ongelijkheid, dat een bestaande woning 6% overdrachtsbelasting kostte en een nieuwbouwhuis 19% BTW. En het zou de burger zekerheid geven als de regelingen een permanent karakter kregen. Maar als eerste stap zijn we hier zeker enthousiast over.
Heeft u plannen om een huis te kopen? Laat u voorrekenen wat u kunt besteden. Door de verlaagde overdrachtsbelasting is uw koopkracht toegenomen.
U vindt het huizenaanbod van alle ERA-makelaars op www.era.nl. ERA-makelaars zijn actief op 235 plaatsen in Nederland en België. ERA-makelaars zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


20 juni 2011

UITSCHIETERS BIJ OPEN HUIZEN ROUTE

“Vijf huizen hebben we bekeken tijdens de Open Huizen Route. Wat is dit leuk om te doen! Huizen zien er zo anders uit als je erin staat dan op de foto’s op internet. Dit moet iedereen gedaan hebben, al was het maar om erachter te komen wat je echt zoekt.” Aldus een bezoeker van ERA’s landelijke Open Huizen Route, die zaterdag werd gehouden in het hele land.
Het principe is simpel: tussen 11 en 3 uur kunnen mensen zonder afspraak te koop staande huizen bekijken, die meedoen aan deze actie.
“Al sinds 2000 doen we dit een aantal keren per jaar,” vertelt directeur Paul van den Putten. “Ooit begonnen omdat huizen zo snel verkochten en je een bezichtiging niet snel genoeg geregeld kon krijgen! Voor een bezichtiging moet namelijk best veel geregeld worden. De verkoper moet zijn huis op orde hebben, de verkopende makelaar moet erbij zijn, in veel gevallen nog een aankopend makelaar en de kijker zelf. Dat zijn vier agenda’s! In 2000 moest je nog snel beslissen, anders was het huis weg. Nu is de situatie anders. Juist omdat het aanbod nu veel groter is, weet je soms niet waar je beginnen moet met kijken. Je hebt simpelweg niet genoeg vrije dagen om alle huizen te bekijken. Dus is een Open Huizen Route ideaal om snel veel huizen te bekijken. Soms lijken huizen op de foto erg mooi, maar vallen ze ‘in het echt’ toch tegen. Soms weet je nog niet precies wat je zoekt, maar krijg je allerlei ideeën door veel huizen te bekijken.”
“Onze Open Huizen Route was wisselend van resultaat. Die enkele uitschieter, het huis waar relatief veel bezoekers komen, was er bij ieder kantoor. Soms 5 tot 10 bezoekers bij één adres! Veel huizen met twee bezoekers en helaas ook een aantal zonder bezoek. Iedere keer is dat zo en het is niet goed te voorspellen waar dat aan ligt. Zeker niet aan het huis. Het huis dat zaterdag zo veel bezoek kreeg, heeft eerder meegedaan en toen kwam er niemand kijken! Tegelijkertijd is het zo dat als je niet meedoet, je in ieder geval geen extra aandacht krijgt. Deze week worden alle bezoekers nagebeld om te horen of zij een vervolg willen geven aan hun huizentocht. Wij doen er alles aan om kijkers met onze te koop staande huizen in contact te brengen.”
ERA-makelaars organiseren vier keer per jaar een landelijke Open Huizen Route. U vindt meer informatie over de Open Huizen Route op www.era.nl/openhuizenroute of www.facebook.com/ERAOpenHuizenRoute.
ERA-makelaars zijn actief op 235 plaatsen in Nederland en België.


14 september 2009

OPEN HUIZEN ROUTE: EERST KIJKEN, DAN KOPEN

Snel en makkelijk een paar huizen bekijken. Eigenlijk een “speeddate” met je nieuwe huis. Dat kenmerkt de landelijke Open Huizen Route. “Wij vinden het superhandig. Het schiet lekker op en het huis is in werkelijkheid vrijwel altijd net iets anders dan op internet,” is de mening van een huizenzoekster, die al eerder huizen kwam kijken. ERA woordvoerder Arjan Terpstra is het daar hartgrondig mee eens. “Je moet echt veel huizen bekijken als je serieus op zoek bent. De foto’s op internet geven een te plat beeld. De sfeer en de omgeving kunnen dan niet op je inwerken.”
ERA-makelaars organiseren al sinds 2000 een landelijke Open Huizen Route. Op zaterdag 10 oktober is het weer zover. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen huizenzoekers zonder afspraak binnen lopen bij te koop staande huizen. De deelnemers zijn te herkennen aan een Open Huizen Route poster of opzetbordje boven het tuinbord. Jaarlijks komen er zo’n 20.000 mensen kijken naar de ruim 7000 huizen die aan deze actie meedoen. Traditioneel worden er zo’n 1000 huizen verkocht op de dag zelf of net voor de Open Huizen Route. Lopende onderhandelingen worden vaak op het nippertje toch afgerond, om het risico te vermijden dat er ineens toch weer een nieuwe bieder tijdens de Open Huizen Route opduikt.
“Het internet is reuze handig bij het maken van een eerste selectie. Maar je koopt natuurlijk meer dan een verzameling kamers. Je koopt een thuis. De omgeving en de sfeer van het huis is minstens zo belangrijk, zoniet belangrijker, dan de uiterlijke kenmerken. En het aardige is, dat een bezoeker binnen een paar minuten al wel weet of hij verliefd gaat worden op het huis. Wij raden consumenten dan ook altijd aan om altijd bij een Open Huizen Route te gaan sfeer proeven op basis van hun eerder gemaakte internetlijstje. Als de klik er dan is, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een bezichtiging samen met de verkopende ERA-makelaar. Tijdens de Open Huizen Route leidt de verkoper de kijkers kort rond, maar het doel van de oefening is vooral dat men zich een goede indruk van het huis kan vormen. Er wordt dan ook niet met verkopers onderhandeld. Een verkoper verwijst altijd door naar ons bij vragen over prijs of levertermijn van het huis. Zo helpen wij kopers om hun volgende huis te vinden, zonder dat we de verkoper belasten met zaken die op ons bordje horen.” ERA woordvoerder Terpstra verwacht een hoge opkomst. “Oktober is woonmaand, dus altijd goed voor veel bezoekers. Gelukkig hebben we op onze site era.nl enkele handige hulpjes om je route efficiënt te plannen. Met ERA Earth kun je precies zien hoe en waar een huis ligt. Daarmee voorkom je teleurstellingen. Met de ERA Navigator kun je je lijstje downloaden naar je TomTom. Zo hoef je geen tijd te verliezen met zoeken naar de huizen die je wilt zien. Veel van onze bezoekers komen namelijk uit een andere plaats of regio en vinden dit reuze handig.”
De huizen die meedoen aan ERA’s Open Huizen Route zijn uitgebreid te bekijken op www.era.nl. Alle ERA-makelaars in Nederland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


31 augustus 2009

Belangstelling voor woningen weer op niveau van voor de kredietcrisis

De belangstelling voor koopwoningen is terug op het zelfde niveau als een jaar geleden, kort voor het uitbreken van de kredietcrisis. Na een dieptepunt in december 2008 is de belangstelling voor koopwoningen langzaam hersteld.

Dat blijkt uit onderzoek van woonnieuws.nl en onafhankelijke website over de woningmarkt. Zij baseert haar onderzoek op een vergelijking van het zoekgedrag op internet. "In de maand augustus is de zoektocht naar koopwoningen altijd het grootst. Mensen hebben in de vakantie de tijd gehad om over de toekomst na te denken en ze maken nieuwe plannen. De augustus-piek van dit jaar doet niet onder voor de piek van vorig jaar." zegt woordvoerder Rob Keijzer van de website. De opleving geldt voor bestaande woningen en voor verbouwingen aan de woning. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen heeft zich nog niet hersteld. Deze ligt 35% lager dan een jaar geleden. De vraag naar bouwkavels ligt 20% lager.

Overigens betekent dit niet dat de malaise op de woningmarkt van de baan is. "Terughoudendheid bij banken en onzekerheid omtrent de arbeidssituatie zijn belangrijke oorzaken van de huidige kopersstaking. De belangrijkste factor om niet te kopen is de onzekerheid over de verkoop van de huidige woning" zegt Keijzer. Hij verwacht wel dat de belangstelling leidt tot enig herstel van het aantal verkopen in de komende maanden, maar op een substantieel herstel rekent hij niet.

De belangstelling voor koopwoningen was vorig jaar augustus overigens al lager dan de jaren ervoor. "Sinds oktober 2007 is er in de cijfers al een duidelijke afname in de belangstelling voor koopwoningen te zien. Lang voor het ontstaan van de kredietcrisis dus. De woningmarkt was al aan het afkoelen, maar door de kredietcrisis werd dat pas voor iedereen duidelijk".


Bronvermelding: woonnieuws.nl


31 augustus 2009

'Huisveiling steeds populairder'

AMSTERDAM - Moeilijk verkoopbare woningen worden steeds vaker aangeboden op vrijwillige huizenveilingen. Dat schrijft de GPD op basis van uitspraken van makelaarsvereniging NVM en huiseigenarenclub Vereniging Eigen Huis (VEH).
Exacte cijfers zijn er niet, maar de trend is merkbaar door de opkomst en groeiende populariteit van veilingwebsites.

De veiling is vooralsnog voor makelaars een laatste redmiddel om woningen kwijt te raken. De VEH is echter blij met de opmars van de veilingen. Het biedt de zekerheid dat woningen echt worden verkocht.

"In ons omringende landen zijn vrijwillige veilingen aan de orde van dag. Bij ons hebben veilingen een negatief imago doordat louche handelaren in achterafzaaltjes prijsafspraken maakten", zegt een woordvoerder.

Gewone verkoop
Volgens de NVM is het vooral goed dat woningen door de steeds populairdere internetveilingen vaker een nieuwe eigenaar vinden. Bijna de helft wordt tijdens de eerste veiling al verkocht, terwijl de klad er bij de gewone verkoop goed in zit.

De NVM is minder te spreken over het feit dat woningen vaak voor de veiling al worden verkocht. "Als een verkoper kiest voor een veiling, dan moeten alle kopers ook dezelfde kans krijgen en moet het huis ook daadwerkelijk geveild worden'', laat een woordvoerder weten.

Bronvermelding: Nu.nl


24 augustus 2009

Prijzen bestaande koopwoningen wederom lager

Vastgoedbericht juli 2009

Prijsindex: Prijzen bestaande koopwoningen wederom lager
De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli 2009 gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli 2008. Dit is de zesde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder.

Verkochte woningen: stijging ten opzichte van juni 2009
Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in verhouding tot voorgaande maand met 33,42% gestegen. In juli zijn bij het Kadaster 13.237 verkochte woningen geregistreerd. In juni 2009 waren dit er 9.921. In vergelijking tot juli 2008 is het aantal geregistreerde verkopen gedaald met 24,78%: er werden toen 17.597 verkochte woningen geregistreerd.

Gemiddelde koopsom juli 2009 stijgt met 1,59%
De gemiddelde koopsom voor woningen is in juli 2009 gestegen. Met € 235.361,- is er sprake van een stijging van 1,59% in vergelijking tot juni 2009. De gemiddelde koopsom was in juni 2009 € 231.684,-. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een daling van 8,84%. De gemiddelde koopsom was toen € 258.178,-.

Meer informatie vindt u in het volledige vastgoedbericht juli 2009.

Bronvermelding: Kadaster.nl


23 juli 2009

Optimisme bij starters op woningmarkt

AMSTERDAM - Starters op de woningmarkt vinden de tijd gunstig voor de aankoop van een woning. Ruim zeven van de tien starters zou nu een woning willen kopen ondanks de onzekere economische situatie. Dit meldde ING donderdag in zijn Woonbericht.

Volgens ING is het aantal starters dat de tijd nu rijp acht een woning te kopen sinds 2006 niet zo groot geweest.

Van de eigen woningbezitters vindt ruim de helft de tijd gunstig om een andere woning te kopen en 29 procent voorziet stijgende huizenprijzen (tegen 16 procent in het eerste kwartaal).

Het vertrouwen van starters en woningbezitters in de Nederlandse woningmarkt blijkt daarmee weer terug op het niveau van een jaar geleden, voor de financiële crisis uitbrak.

Executiewaarde
Plannen om het hypotheekbedrag te beperken tot 100 procent van de executiewaarde zou voor veel starters roet in het eten gooien.

Als de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning en een eventuele verbouwing niet meegefinancierd kunnen worden, denkt 28 procent van de starters geen woning meer te kunnen kopen. Bijna driekwart van hen geeft aan die kosten volledig te willen meefinancieren.

Bronvermelding: Nu.nl


16 juli 2009

Funda blijft gesloten voor particulieren

Even leek het erop dat mensen die zelf zonder makelaar hun huis verkopen dit huis voortaan ook op Funda konden zetten. Negen huizen van particulieren staan er nu op. Makelaarsvereniging NVM laat echter weten de huizen morgen weer te verwijderen.

Op de site Makelaardijwinkel.nl biedt makelaar Jan-Michiel Otter uit Den Dungen particulieren die zelf hun huis verkopen sinds enige dagen de mogelijkheid dit huis ook op huizensite Funda te zetten. Hij vraagt hiervoor 99 euro. Negen huizenverkopers maakten tot nog toe van de mogelijkheid gebruik.

Tot nu toe konden huizenverkopers hun huis alleen op Funda zetten als ze dit huis via een makelaar te koop aanboden, wat veel duurder is dan 99 euro.

Overeenkomst
Volgens Jan -Michiel Otter kan hij deze dienst aanbieden omdat makelaarsvereniging LMV waar hij lid van is, begin dit jaar een overeenkomst heeft gesloten met makelaarsvereniging NVM waarin staat dat ook makelaars die lid zijn van de LMV huizen op Funda mogen zetten.

Dat Otter dit zo goedkoop aanbiedt, komt doordat zijn dienst enkel het plaatsen op Funda inhoudt. "Anderen stellen voor het bedrag dat zij vragen ook een vraagprijs vast, onderhandelen voor hun klant en stellen een koopakte op. Dat doen wij voor dit bedrag allemaal niet."

Volgens hem mag wat hij doet gewoon. "Als zou ik huizen gratis op Funda zetten, dan mag het nog", zegt hij.

Eraf gehaald
Makelaarsvereniging NVM denkt hier echter anders over. "Mij is verteld dat ik moet zeggen dat dit niet mag en de huizen er morgen worden afgehaald", zegt de receptioniste.

Later licht de woordvoerder van de NVM vanaf zijn vakantieadres toe dat wat Otter doet inderdaad niet mag: "In het contract dat wij met LMV en ook VBO hebben gesloten staat dat om huizen op Funda te kunnen zetten er ook minimaal sprake moet zijn van een stukje dienstverlening, dus van prijsbepaling, onderhandelen of een stukje aanbieden."

Directeur Ed van de Bijl van de LMV beaamt dit. "Wat Otter doet, is advertenties verkopen. Dat mag niet. In het contract dat ik heb gesloten staat dat onze leden de huizen die zij in bemiddeling hebben op Funda mogen zetten. Funda is dus niet toegankelijk voor particulieren."

Advocaat
Jan-Michiel Otter van Makelaardijwinkel.nl laat het er niet bij zitten. "Mij is door LMV te kennen gegeven dat dit mocht. Ik heb investeringen gedaan."

Bronvermelding: Z24.nl


9 juli 2009

Woningmarkt veert op

Woningmarkt trekt licht aan in tweede kwartaal

26% meer woningen verkocht dan in 1ste kwartaal 2009, maar 33% minder woningen verkocht dan in 2de kwartaal 2008

Nieuwegein, 9 juli – Na drie kwartalen van prijsdaling en afname van het aantal transacties zijn er in het tweede kwartaal in totaal 32.000 woningen verkocht (24.545 door NVM-makelaars), een stijging van 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. De prijs van een gemiddelde woning is gestegen met 1,4 procent. Niettemin ligt het aantal verkochte woningen 33 procent onder het tweede kwartaal van 2008. De prijs van de gemiddelde woning bedraagt 225.000* euro tegenover 219.000 euro in het eerste kwartaal van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2009, die vandaag is gepresenteerd.

Eerste schok overleefd
NVM-voorzitter Ger Hukker: “De consument lijkt de eerste schok van de kredietcrisis te hebben overleefd en stelt de aankoop niet langer uit. Dat lijkt goed nieuws, maar nog steeds is het aantal verkopen 33 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook liggen de prijzen gemiddeld 5,6 procent lager dan een jaar geleden.”

Of de opleving doorzet, hangt van vele factoren af, zoals met name de macro-economische ontwikkeling en de toename van de werkloosheid. De NVM houdt ondanks de opleving in het tweede kwartaal vast aan de prognose van 5 procent prijsdaling over heel 2009. “Ten aanzien van het aantal transacties sluit ik niet uit dat de komende kwartalen nog behoorlijk kunnen tegenvallen.”

Aanbod neemt toe, consument heeft steeds meer keuze
Er komen steeds meer woningen op de markt. In het tweede kwartaal van 2009 staan in totaal 162.000 (bestaande) woningen op de markt. Van dit aanbod staat de gemiddelde woning inmiddels gemiddeld 182 dagen op de markt te koop, ofwel een half jaar. 21 Procent van de woningen staat inmiddels een jaar of langer op de markt. Er zit een groot verschil tussen de voorraad te koop staande woningen en hetgeen verkocht wordt. De gemiddelde prijs voor de verkochte woning bedraagt zoals gezegd 225.000 euro, terwijl de woningen die nog op de markt zijn een gemiddelde vraagprijs kennen van 306.000 euro. Een consument heeft, wanneer hij op zoek gaat naar een woning, inmiddels gemiddeld de keuze uit 15 woningen. Dit verschilt sterk per regio en per type woning.

Prijs dure en goedkope huizen stijgt
De toename van het aantal te koop staande woningen leidt in het tweede kwartaal niet tot een gemiddelde prijsdaling. De m²-prijzen voor zowel de dure als de goedkope woningen stijgen. De prijsstijging van de dure woningen (de bovenste 25 procent) ligt met 1,6 procent boven de 1,1 procent voor de goedkopere woningen (onderste 25 procent).

Na het duidelijk oplopen van het verschil tussen vraag-en verkoopprijs in de voorgaande kwartalen neemt in het tweede kwartaal dit verschil weer iets af (zie grafiek). 70 procent van de verkochte woningen wordt vanuit de oorspronkelijke vraagprijs verkocht. Het percentage woningen met een verkoopprijs boven de vraagprijs is in het tweede kwartaal van 2009 met 0,7 procentpunten gestegen naar 3,1 procent.

Prijsverschillen per regio
Zoals altijd verschilt de prijsstijging in de verschillende regio’s. Er zijn significante verschillen tussen de 76 NVM-regio’s. Hukker: “Wat opvalt in de markt is dat juist woningen met een scherpe vraagprijs, in een perfecte staat van onderhoud verkerend en op een goede locatie liggend vandaag de dag het snelst verkocht worden.”Kaart Nederland: De prijsontwikkeling in de verschillende regio’s (ontwikkeling 2009-2 t.o.v. 2008-2).

Voorzichtig voorspellen
Voor makelaars zijn en blijven het voorlopig nog zware tijden. Gemiddeld draaien de NVM-leden circa 40 procent minder omzet dan vorig jaar. Hukker: “Er wordt iets meer verkocht, maar we staan nog niet te juichen. Dat betekent dat makelaars tot het uiterste geprikkeld worden om goed werk te leveren. Dat levert ook nieuwe dynamiek op. Maar het is onvermijdelijk dat er een herschikking van de markt komt.”

Positief effect
Het besluit van het kabinet om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro is door de NVM met veel enthousiasme ontvangen. Hiermee zijn huizenkopers verzekerd van overheidssteun als zij om welke reden dan ook hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. Bovendien profiteren ze van een lagere rente. Hukker: “We hebben maandenlang via verschillende kanalen gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen. Dat geeft dan een goed gevoel. We verwachten dat het een positief effect geeft op de huizenmarkt.”

Dit bericht is een samenvatting. Bron: NVM.nl


22 juni 2009

OPEN HUIZEN ROUTE TOONT KOOPSTEMMING

“Wij zagen het somber in om een huis te kopen. Nu de Nationale Hypotheek Garantie wordt verruimd, zijn onze plannen toch weer concreet geworden. Daarom gaan we toch weer een paar huizen bekijken.” Het goede nieuws van de verruimde koopgrens voor de Nationale Hypotheek Garantie geeft zowel kopers als verkopers weer lucht en hoop. Deze extra zekerheid is goed nieuws voor alle partijen, want een verstopte markt is voor niemand goed.
De ERA-makelaars hielden afgelopen zaterdag de tweede grote Open Huizen Route van dit jaar. “Traditioneel gezien is deze Open Huizen Route altijd de minst bezochte”, merkt ERA woordvoerder Arjan Terpstra op. Daar staat tegenover dat uit de bezoekers relatief veel huizenverkopen tot stand komen. Het is dus duidelijk een ander publiek dat in juni gaat kijken. Is in het voorjaar en het najaar de gemiddelde huizenbezoeker duidelijk nog in de oriënterende fase, zoniet in juni. Deze bezoekers zijn al veel verder in het proces en weten beter wat ze zoeken. Landelijk gezien waren er zo’n 5000 bezoekende huishoudens (een bezoekend stel wordt als één eenheid geteld). Daaruit verwachten we zo’n 200 transacties. Tijdens de eerste Open Huizen Route lag die score hoger. Toen verkochten we landelijk zo’n 260 huizen, maar waren er 7000 bezoekers.”
Het is bekend dat het bezoekersaantal nooit gelijkelijk is verdeeld over het aantal deelnemende huizen. Er is niet echt een reden aan te geven waarom het ene huis tien kijkers krijgt en het andere, vrijwel identieke huis, maar één of zelfs geen. Het is bekend dat ongeveer een kwart van de bezoekers uit een andere plaats of regio komt. Deze groep zit in de oriënterende fase. Het overgrote deel van de kijkers komt wel uit dezelfde plaats of regio. Soms zit men al lang te azen op een bepaald huis en is er een Open Huizen Route voor nodig om de eerste of juist de laatste stappen naar een aankoop te zetten. “Wij verkopen altijd huizen in de week voor de Open Huizen Route aan mensen die nog twijfelen. Die actie en de dreiging van een eventuele andere koper geeft toch regelmatig het beslissende zetje.”
ERA-makelaars organiseren al sinds 2000 landelijke Open Huizen Routes. Alle ERA-makelaars zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


17 juni 2009

Consument heeft behoefte aan full service makelaar

Makelaars duur maar onmisbaar

Vastgoed, 10-06-2009

ARNHEM - Makelaars zijn te duur, maar onmisbaar voor wie een woning wil kopen of verkopen. Slechts een derde van de Nederlanders verwacht dat internet op den duur de rol van de makelaar zal overnemen. Een groot deel twijfelt echter wel aan de betrouwbaarheid van makelaars. Dit blijkt uit een onderzoek onder 550 Nederlanders, dat is uitgevoerd in opdracht van Vastgoed, het onafhankelijke vakblad voor woningmakelaars.

De laatste jaren zijn steeds meer makelaars zogeheten deeldiensten gaan aanbieden. Kopers en verkopers werden zo in staat gesteld een deel van de taak van de makelaar zelf te doen. Uit het onderzoek blijkt echter dat vier op de vijf Nederlanders geen behoefte hebben aan zelfwerkzaamheid. Zij geven de voorkeur aan een makelaar die het complete dienstenpakket aanbiedt.

Dingen zelf doen
Zaken die consumenten in elk geval niet zelf willen doen, zijn het opstellen van het verkoopcontract, het laten doen van kadastraal onderzoek, het bepalen van de waarde van een woning en het bellen van kijkers na een bezichtiging. Naarmate een consument hoger is opgeleid, is hij of zij echter wel bereid meer dingen zelf te doen.

Niet op de hoogte
Opvallend in het onderzoek is dat veel consumenten niet goed op de hoogte zijn van de taak van een makelaar. Hoewel deze in de praktijk slechts werkt voor de koper óf voor de verkoper, onderschrijft een meerderheid (55 procent) de stelling: ‘Als ik een woning koop, ga ik ervan uit dat de makelaar van de verkoper mij ook zal ondersteunen en adviseren.'

Een 7 als rapportcijfer
De helft van de ondervraagden uit het onderzoek van Vastgoed heeft daadwerkelijk ervaring met makelaars. De laatste makelaar die werd ingeschakeld gaven zij voor zijn dienstverlening een 7 als rapportcijfer. Daarbij maakt het geen verschil bij welke makelaarsorganisatie deze is aangesloten.

Naam brancheorganisatie speelt een rol
Overigens speelt de naam van de brancheorganisatie wel degelijk een rol bij de selectie van een makelaar, zegt 61 procent. Als men moet kiezen uit makelaars die men verder niet kent, dan geeft 85 procent de voorkeur aan een makelaar die is aangesloten bij de NVM. 9 Procent zou kiezen voor een makelaar die lid is van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV), terwijl 6 procent de voorkeur geeft aan een makelaar aangesloten bij VBO Makelaar.

Complete onderzoek
Het onderzoek van Vastgoed is uitgevoerd via internet door Survey Sampling International. Het artikel over het onderzoek is na te lezen op de site van Vastgoedactueel.

Bronvermelding: Vastgoedactueel.nl


17 juni 2009

Kabinet verhoogt NHG tot 350 duizend euro

Novum
woensdag, 17 juni 2009


Het kabinet geeft de woningmarkt een stimulans door waarschijnlijk al komende maand de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te verhogen. Vanaf 15 juli wordt de garantie opgerekt van 265 duizend euro tot 350 duizend euro. Dat zal minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag voorstellen in de ministerraad, schrijft De Telegraaf woensdag.

Huizenkopers die gebruikmaken van de NHG betalen eenmalig een percentage over het hypotheekbedrag, maar zijn er daarna van verzekerd dat een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop van de woning wordt betaald. Daarom betalen ze een lagere hypotheekrente.

De hogere NHG zal gaan gelden tot 1 januari 2011, schrijft de krant. Van der Laan reserveert in zijn voorstel negen miljoen euro om de extra risico's van een hogere NHG tot het einde van het jaar op te vangen.

Door de hogere NHG wordt het voor twijfelende huizenkopers aantrekkelijker om tot aankoop over te gaan. Zij hoeven zich immers geen zorgen te maken over een restschuld.

Bronvermelding: Novum

Kom naar ERA's Open Huizen Route op 20 juni a.s. Meer dan tweeduizend woningen zijn tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak te bezoeken.


17 juni 2009

Geringe huizenprijsdaling in Nederland

Nu.nl woensdag 17 juni 2009

FRANKFURT - In vergelijking met andere eurolanden houdt de huizenmarkt in Nederland zich vooralsnog goed. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Financial Stability Review die de Europese Centrale Bank deze week heeft gepubliceerd.

Volgens de ECB zijn de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal met 0,3 procent gedaald. Dit is een veel kleinere daling dan in Frankrijk, Spanje en Ierland waar de prijzen tussen 6,6 en 9,8 procent daalden.

In Oostenrijk en Portugal was nog een stijging te zien. Van de overige negen eurolanden had de centrale bank nog geen cijfers. De ECB baseert zich op een combinatie van eigen berekeningen en bronnen uit de eurolanden.

Dalingen
De centrale bank concludeert dat landen met de grootste prijsstijgingen in het afgelopen decennium ook de grootste dalingen zullen doormaken. Uit de ECB-cijfers blijkt dat Nederland deze periode niet in de top zat wat betreft stijgingen.

In de periode 1999 tot 2005 stegen de prijzen in België, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en Malta harder dan in Nederland. Ook in de jaren daarna zat Nederland in de middenmoot.

Eurolanden
De ECB constateert verder dat de huizenmarkt in eurolanden de afgelopen jaren is afgekoeld. Tussen 1999 en 2006 stegen de prijzen jaarlijks met ongeveer 6,5 procent. In 2007 was de stijging 4,4 procent en in 2008 nog maar 2,8 procent.

In hetzelfde rapport geeft de ECB ook een voorspelling voor de verliezen die Europese banken door de financiële crisis en de recessie moeten nemen.

De ECB rekent erop dat de totale verliezen uitkomen op 649 miljard euro. Een deel is al afgeboekt. De banken hebben nog voor een bedrag van 283 miljard euro aan afschrijvingen te gaan.

© ANP


12 juni 2009

GRATIS WEBSITE VAN UW NIEUWE HUIS

Een huis kopen is een hele stap. Vanaf nu krijgen kopers van huizen die via ERA-makelaars te koop worden aangeboden gratis een KijkMijnHuis website. Daarop staan foto’s en allerlei leuke weetjes over dat huis. De kopers kunnen dezelfde dag nog aan familie, vrienden, collega’s en bekenden het nieuwe huis laten zien. Na de koop van een huis breekt vaak een drukke periode aan. Is het dan niet net zo leuk en makkelijk om via KijkMijnHuis anderen deelgenoot te maken van deze leuke tijd? Door de nieuwe samenwerking tussen ERA en KijkMijnHuis is dit nu mogelijk.

Arjan Terpstra, woordvoerder van ERA is dan ook zeer enthousiast over deze nieuwe service: “Direct nadat er een handtekening onder het voorlopige koopcontract wordt gezet wil je dit het liefste delen met de rest van de wereld. Tot nu toe ging dat met e-mail, sms, telefoontjes of printjes van de makelaarswebsite in een mapje. Omdat kopers nu direct een complete gevulde website over het huis hebben, kan dat vanaf nu veel eenvoudiger. Gewoon gebruik maken van de mogelijkheid op die site om vrienden en bekende toe te voegen en voila. Wereldwijd. Iedereen die dan toegang heeft tot deze site kan de foto’s bekijken, de belevenissen van de koper volgen in zijn blog of meedenken over de inrichting van het nieuwe huis. Leuk en makkelijk. Het is ook mogelijk de inhoud van de website door te sturen naar Hyves of via Twitter met de wereld te delen. Wat je maar wilt!”

Lex Groenewegen, medebedenker van KijkMijnHuis is blij met de samenwerking met ERA: “Nu kunnen wij onze dienst aan 1 op de 5 woningkopers in Nederland aanbieden. Daarnaast is ERA een prachtige professionele maar vooral vooruitstrevende organisatie op het gebied van makelaardij en marketing, een organisatie waar wij als KijkMijnHuis ons graag aan verbinden. Een geweldige stap dus!

(Lex Groenewegen wist 3 investeerders te overtuigen in het ondernemers programma Dragon’s Den en was in oktober 2008 Ondernemer van de Maand in het ondernemersmagazine Sprout)

De KijkMijnHuis website blijft net zo lang op internet als de koper wil. Omdat Nederlanders gemiddeld eens in de zeven jaar verhuizen verwachten wij dat onze sites ook minstens zo lang gebruikt worden omdat er allerlei handige en nuttige tools in zitten die ook na de verhuizing voordeel en gemak opleveren. De komende maanden zullen wij verder werken aan de uitbreiding van de samenwerking met ERA. Daarnaast vinden wij dat iedereen recht heeft op een huis en daarom doneren wij € 1,- per actieve website van KijkMijnHuis.nl aan Stichting HomePlan. Onder het motto 'U een huis, zij een huis!' steunt u deze actie eveneens. Hierdoor bouwt u niet alleen aan de toekomst van uzelf, maar ook aan een Huis, Thuis en Toekomst voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden.”
Hoe werkt het precies? Kijk voor uitleg + video op de site van kijkmijnhuis:
http://era.kijkmijnhuis.nl/Home/

Heeft u vragen of suggesties over deze samenwerking? Stelt u deze dan aan Arjan Terpstra op arjan@era.nl. Of belt u met het ERA ServiCenter op 030 2899900.

Oktober 2008 Ondernemer van de Maand Sprout Magazine
Augustus 2008 Dragon’s Den


30 april 2009

Woningzoekers geven on-line hun mening aan verkopers

Met de lancering van de nieuwe ERA website is er ook weer een stapje verder richting transparantie op de woningmarkt gezet. Niet zo'n gek idee in deze lastige tijd. Bij elke te kop staande woning op era.nl is het voor sitebezoekers mogelijk zijn of haar mening over de woning te geven. Via 'beoordeel deze woning' kan er dan namelijk een waardering van één tot vijf sterren gegeven worden. De verkoper van de woning ziet dan in zijn ERA voor Mij account hoe veel sitebezoekers welke waardering hebben gegeven. Uiteraard blijven de sitebezoekers anoniem. Na het geven van de beoordeling zien de beoordelaars ook het gemiddelde aantal sterren van alle andere beoordelaars.
Deze waardering helpt de verkoper beter inzicht te krijgen in de interesse in de markt. Het aantal internetbezoeken alleen zegt namelijk niet zo veel. Maar als je ook de gemiddelde waardering van de bezoekers weet, kun je daar je verkoopstrategie op aanpassen. Misschien nieuwe foto's, een andere tekst of nu direct met ERA Bieden en Wonen een internetverkoop opzetten. De betrouwbaarheid van het gemiddelde zal natuurlijk toenemen naarmate er meer beoordelingen zijn.


29 april 2009

ERA-makelaars komen met een nieuwe website

Welkom!
De afgelopen maanden is achter de schermen gewerkt aan een nieuwe versie van era.nl. In deze rescessie is het vooral belangrijk niet stil te zitten, maar initiatief te nemen.

Dit is inmiddels al weer de 4e versie. Daarom een kort stukje geschiedenis;
De eerste versie van era.nl werd al in 1996 gelanceerd. Jaren voor sites als vbo.nl, zoekallehuizen en Funda. ERA.nl was en is en de eerste woningsite in Nederland. Midden jaren negentig was het publiceren van woningaanbod 'not done' in makelaars land. De reacties waren toen dan ook fel en zelfs de rechter kwam er aan te pas. ERA-makelaars stelden zich, vanuit hun 'Sterk door Service' gedachte, tot doel transparantie in de woningmarkt te brengen. Als goede dienstverleners begrepen ze dat openheid niemand schaad. Waarom woningzoekers verplichten naar een makelaars kantoor te komen als je de eerste informatie ook direct en snel via internet kon presenteren. Traditionele makelaars waren bang dat deze 'Nieuwlichterij' de consument alleen maar in verwarring zou brengen. Uiteindelijk bleek gelukkig het tegendeel en gingen uiteindelijk jaren later ook de traditionele makelaars over stag. Internet heeft met name een positieve impuls gegeven aan de hoeveelheid beeldmateriaal. Waren in 1996 foto's een uitzondering, is anno 2009 20 foto's de norm. Ook deed de streaming woningvideo de afgelopen jaren zijn intrede. ERA-makelaars liepen de afgelopen 18 jaar continu voorop in de makelaardij op gebied van communicatie en klantvriendelijkheid. Één van de meest recente ontwikkelingen was de introductie van huizen op Google Earth en TomTom en de samenwerking met Bieden en Wonen. Een ander leuk detail, de ERA site is altijd geheel bannervrij gebleven. Een verademing voor het oog ten opzichte van sommige andere woningsites. Mede dankzij era.nl zijn de ERA makelaars nu het grootste makelaars merk in Nederland. Alle ERA-makelaars zijn ook NVM lid. Zij aan- en verkopen gemiddeld 25% van alle NVM huizen in Nederland per jaar. U ziet onze herkenbare tuinborden immers overal.

In deze nieuwe versie van era.nl staat u als consument weer centraal. Of u nu een woning zoekt, meer over ERA-makelaars wilt weten of klant bent. Er zijn veel mogelijkheden tot zoeken van woningen daarbij zijn er meer kaarten waar op gezocht kan worden. Door de eenvoudige en visuele wijze van zoeken wordt dat zoeken met de kaart steeds populairder. De woningpresentatie hebben nu drie weergave opties; Kijk, Kijk en Lees en Lees. Zo kun u de woninginformatie bekijken op de wijze zoals u dat wenst. We hebben gestreefd naar rust en overzichtelijkheid. Er zijn ook vele nieuwe mogelijkheden, zoals full-screen foto's, plattegronden en de mogelijkheid uw waardeoordeel over een te koop staande woning te geven doormiddel van het toekennen van sterren.

Aan de nieuwe site wordt nog wel gewerkt dus het kan zijn dat de site de komende weken af en toe wat langzaam is of dat sommige pagina's nog niet bereikbaar zijn. Alvast bedankt voor uw begrip en veel plezier op de nieuwe ERA site.


15 april 2009

OPEN HUIZEN DRUK BEZOCHT

“Dit is precies wat we zoeken. We gaan nog meer huizen bekijken, maar we komen zeker terug!” Deze huizenkijker had het er maar druk mee tijdens de landelijke Open Huizen Route van afgelopen zaterdag. “Dit is gewoon heel handig en makkelijk: je loopt overal naar binnen en als het leuk is blijf je vanzelf langer. Vind je het niks, dan kun je ook heel snel weer weg. Wij hebben in totaal op deze manier 6 huizen bekeken en inderdaad was het eerste huis het beste. Maandag gaat onze aankoopmakelaar en nog eens naar toe met de ERA-makelaar.”
De 3.000 huizen die deelnamen aan ERA’s landelijke Open Huizen Route mochten zich verheugen op een gemiddeld aantal bezoekers van 8 (personen oftewel ongeveer 4 huishoudens). Van de “kijkersstaking” waar men het de laatste maanden steeds over had merkte men vandaag helemaal niets.
ERA woordvoerder Arjan Terpstra was er heel duidelijk over: “We hebben begrepen dat alle deelnemende huizen goed zijn bezocht. De ERA-makelaars hebben de deelnemers wat woningbrochures gegeven om uit te delen aan het bezoek. Sommigen belden vroeg in de middag al met de vraag om meer brochures. Het weer was ’s ochtends slecht. Het regende langdurig en daardoor was het somber. Dat hield de mensen echter niet tegen. In de middag brak de zon door en zo konden de mensen de huizen bij mooi en bij slecht weer zien. De reacties van zowel de kijkers als van de verkopers zijn buitengewoon goed te noemen.
De kijkers zijn voor het overgrote deel geïnteresseerde huizenzoekers. De koopbereidheid die wij hebben waargenomen is verrassend genoeg niet anders dan in vorige jaren. Dit is namelijk al de 25-ste Open Huizen Route die wij als landelijk ERA-netwerk organiseren. Dat geeft ons veel vertrouwen in een op handen zijnd herstel van de markt.”
De huizen die zijn aangemeld voor ERA/Bieden en Wonen hebben gemiddeld meer bezoekers gehad. Deze huizen werden door ongeveer 10 personen (of 5 huishoudens) bezocht. Deze huizen worden met een zogenaamde “vanafprijs” aangeboden en op een vastgestelde datum bij opbod via internet geveild. “Dat klopt,” beaamt Terpstra. “De scherpe “vanafprijs” doet zijn werk goed. Veel mensen vinden die heel aantrekkelijk klinken. ERA’s landelijke Open Huizen Route haalt de drempel weg: zonder afspraak even binnenlopen en het huis bekijken. In alle gevallen willen we met iedereen die verder wil volgende week terug om een langere bezichtiging te doen in alle rust. Dat helpt bij het nemen van de koopbeslissing. Het is overigens een goede ontwikkeling dat steeds meer huizenbezoekers aangeven een aankoopmakelaar te hebben ingeschakeld voor het onderhandelen. Tenslotte is dat onderhandelen een vaardigheid waarin niet iedereen even geoefend is.” Hoeveel huizen er dankzij de Open Huizen Route worden verkocht zal de komende maand duidelijk worden.
ERA-makelaars zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars. U vindt meer informatie over het verkopen bij opbod via internet op www.era.nl/biedenenwonen.


15 april 2009

OPEN HUIZENBEZOEK ALS MARKTBAROMETER

“Alle meters staan weer de goede kant op. Deze Open Huizen Route lijkt weer een drukbezocht landelijk evenement te worden, waar duizenden consumenten aan meedoen. Er wordt weer veel meer gebeld over te koop staande huizen dan tot voor kort. De bezichtigingen komen ook weer op gang en het lijkt erop dat ook de verkopen weer toenemen ”. Dat is de visie van Arjan Terpstra woordvoerder van ERA Nederland NV. Het is duidelijk dat het vertrouwen in de huizenmarkt een tik heeft gehad. Is de woningmarkt weer op de weg terug na de stille maanden die het vorig jaar afsloten?

“De consument maakt of breekt de markt. Als zij zich niet verroeren, houdt alles op. Als er al een indicator is die het publieke sentiment aangeeft, dan is het wel de landelijke Open Huizen Route”, aldus Terpstra. “Dat is bij uitstek de gelegenheid waar mensen naar toe komen die met huizen bezig zijn. Natuurlijk, er zijn altijd buren die wel eens willen weten hoe het er nu uitziet in het huis waar ze altijd met de hond langs lopen. Verreweg de meeste mensen die komen kijken zijn echter gewoon bezig met verhuizen. En ongeacht de economische toestand in het land of in de wereld, de meeste consumenten denken toch voornamelijk vanuit hun eigen positie. Alle zaken des levens gaan gewoon door: mensen gaan trouwen of scheiden, worden geboren of overlijden, mensen vinden een baan aan de andere kant van het land of juist niet. De motieven om te willen of te moeten verhuizen zijn van alle tijden. In de pers verscheen onlangs nog de conclusie van een onderzoek dat de helft van de consumenten in hun dagelijks leven niets van de economische stagnatie merkt!”
De ERA-makelaars organiseren op zaterdag 28 maart alweer de 25ste landelijke Open Huizen Route. Tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen zonder afspraak naar binnen bij huizen die meedoen. Terpstra is er trots op: “Sinds vorig jaar is de NVM aangehaakt bij ons initiatief. Dat moest ook zo langzamerhand wel. Er werd door zoveel consumenten om gevraagd. Wij zien al sinds 2000 dat je de drempel moet wegnemen bij te koop staande huizen. Maak het makkelijk voor mensen om even binnen te kijken voor een eerste indruk. Daar kan geen internet tegenop!”
In deze onzekere tijden zoeken mensen sneller zekerheid. “Dat hebben wij als ERA-makelaars ook gezien en daarom bieden wij nu ook aan om het huis in een soort “powerverkoop” te doen. Een beperkte looptijd van onze verkoopopdracht, eventueel gekoppeld aan een internetverkoop via Bieden en Wonen. Dat heeft al tot veel transacties in het land geleid met een korte verkoopperiode! De kopers hopen op een scherpe prijs en de verkoper heeft de zekerheid van een minimale verkoopprijs, waaronder zijn huis niet wordt verkocht. Een uitstekend middel om de markt weer in beweging te krijgen!” .


15 april 2009

Huizenveiling brengt kijker in beweging

NIJKERK - "Tot nu toe zie je dat huizenkopers afwachtend zijn.

Maar ze komen nog wel in beweging voor een buitenkansje", zegt ERA-makelaar Joost Zijlstra uit Nijkerk. Hij is de eerste makelaar van makelaarsketen ERA die sinds een maand gebruik maakt van de nieuwe veilingmethode Bieden en Wonen. De methode is bedacht door Michiel Muller en Marc Schröder, die ook aan de wieg stonden van pechhulpverlener Route Mobiel en de Tango-tankstations.

Het systeem werkt als volgt: de verkoper stelt vooraf het minimale bod vast dat nodig is om mee te dingen in de veiling, de zogeheten 'vanaf-prijs'. Deze prijs is terug te vinden op Funda. Hiernaast hanteert de verkoper een minimale verkoopprijs, de prijs die een potentiële koper moet bieden wil het huis verkocht worden. Deze prijs ligt onder de traditionele verkoopprijs en is alleen bij de verkopende partij bekend.

De veilingmethode zorgt voor meer geïnteresseerden, constateert makelaar Zijlstra. De lagere 'vanaf prijs' valt op tussen alle andere huizen die op de gangbare manier worden aangeboden. "Als de vanaf-prijs 20 procent lager ligt dan de normale vraagprijs, dan krijg je kijkers wel in beweging."

De methode geeft verkopers houvast, zegt hij. "Je weet dat de prijs alleen maar omhoog kan. En na zes weken weet je waar je staat: als er niet geboden is, kun je de prijs verlagen, of de veiling naar een later tijdstip verplaatsen. In dit systeem gebeurt er altijd wat."

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) beaamt dat het veilen van een huis de verkoper zekerheid biedt. "Als je snel je huis moet verkopen, bijvoorbeeld in geval van een scheiding, kun je dit overwegen. Maar als er – zoals tegenwoordig – maar weinig bieders zijn, kan het huis ook niet verkocht worden."

Normaal gesproken komt een woningveiling alleen in beeld bij een gedwongen verkoop, maar Bieden en Wonen veilt dus ook reguliere huizen. "Wij hebben ernaar bekeken, en zien geen reden om ervoor te waarschuwen", zegt André de la Porte. "Vergeleken met traditionele veilingen, waar vooral handelaren komen, biedt Bieden en Wonen meer consumentenbescherming. Je kunt het huis vooraf bezichtigen en bouwtechnisch laten keuren, je krijgt drie dagen bedenktijd en hebt tijd om je hypotheek te regelen. Bij een traditionele veiling is het direct afrekenen."

De VEH-zegsman heeft de indruk dat Bieden en Wonen in het begin veel publiciteit kreeg, maar dat de interesse voor veilingen daarna is stilgevallen. Dat kan volgens hem te maken hebben met de huizenmarkt die in mineur is, maar ook met het feit dat huizenveilingen in Nederland zeer ongebruikelijk zijn. "Traditionele veilingen zijn niet consumentvriendelijk. Particulieren kopen daar zelden een huis. Bieden en Wonen is in dat gat gestapt, door huizenveilingen consumentvriendelijk te maken." Volgens bedenker en directeur van Bieden en Wonen Michiel Muller ligt het aantal veilingen juist boven verwachting. "Het loopt storm. Wij hadden gehoopt in het eerste jaar vijfhonderd huizen te veilen. Dat gaan we zeker halen. Dit jaar komen we boven de duizend uit. Wij willen in de toekomst één op de vijf huizen via een veiling verkopen." De grote vraag is of huizenverkopers via een veiling ook een hogere prijs voor hun woning krijgen. "Daarop kun je nooit een antwoord geven", reageert Muller van Bieden en Wonen. "Je krijgt de beste prijs op dat moment. Als je geen bezichtiging krijgt, verkoop je niks."

Bronvermelding: BNDeStem, door Eduard Sloot. donderdag 19 maart 2009 | 07:43 |